20 november 2015

>30% meer online omzet tijdens feestdagenperiode

Cadeau met +30 er op

Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van winkels die via e-commerce producten en diensten verkopen aan consumenten, en GfK verwachten dat de online omzet voor webwinkels in de weken rond Sinterklaas en Kerstmis zal oplopen tot meer dan 30% boven een reguliere weekomzet. Deze verwachting is gebaseerd op de verdere toename van de reguliere online productverkopen (in de eerste helft van 2015 stegen de online bestedingen aan producten al met 19,1%), het verder aantrekkende consumentenvertrouwen en de extra bestedingen van consumenten in de feestdagenperiode.

Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: ‘Het aantal mensen dat online shopt, groeit nog steeds. Opvallend is dat ook steeds meer ouderen via tablets de weg naar online winkels weten te vinden. Daarnaast lopen de bestedingen verder op. Nu de feestdagen er weer aankomen, is de verwachting dat de omzetten met meer dan 30% zullen stijgen ten opzichte van de reguliere weekomzet eerder in het jaar. Sinterklaas en Kerstmis blijven daarmee op internet ongekend populair, maar we verwachten wel een verschuiving van Sinterklaas naar Kerstmis’. 

‘Retailers spelen ook steeds beter in op de drukte. Webwinkels nemen veel extra personeel aan om de drukte het hoofd te bieden. Retailers zullen de combinatie tussen fysieke winkel en webwinkel goed op elkaar af moeten stemmen. ‘Online shoppen en in de winkel afhalen, of juist in de winkel shoppen en thuis laten bezorgen, zijn niet meer vreemd in de retailbranche’, aldus Jongen. ‘Hoe beter deze twee verkoopmethoden op elkaar afgestemd zijn, hoe hoger de omzet zal worden.’ 

Kijken we naar de totale verkopen, zowel via de winkel als via internet, dan zien we dat in de eerste week van november een stijgende verkoop te zien is voor fitness & health trackers en smartwatches, aldus onderzoek van GfK. Ook gaming devices, action camera’s en e-readers zijn populair. De ervaring leert dat de verkopen in de maand november een goede indicatie vormen voor de cadeaus die op de verlanglijstjes tijdens de feestdagen komen te staan. Populaire cadeaus deze feestdagen zijn onder andere:

sinterklaas en de kerstman

  • Fitness & health trackers 
  • Smartwatches 
  • Gaming devices 
  • Action camera’s / visual camera’s 
  • E-readers 
  • Espresso machines / melkopschuimers  

Definitieve cijfers in december

Elk jaar voeren GfK en Thuiswinkel.org een onderzoek uit over de verwachte online verkopen tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door DHL Parcel. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor het Sinterklaasfeest en vlak voor Kerstmis zullen de definitieve cijfers bekendgemaakt worden.