19 november 2015

Energielabels elektronische apparaten van A+++ naar C

Europese vlaggen

De Europese Commissie wil bestaande energielabels voor elektronische (huishoudelijke) apparaten opnieuw indelen. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld het label A+++ gewijzigd wordt in label C om ruimte te maken voor toekomstige energiezuinige producten. Ook komen de +++ toevoegingen te vervallen om de duidelijkheid van energielabels te vergroten. Thuiswinkel.org vindt dit op zich een goede ontwikkeling, maar maakt zich zorgen over transitie die webwinkels moeten doormaken om over te stappen. In onze belangenbehartiging is dit de belangrijkste inzet voor gesprekken met de overheid.

Een aanpassing is nodig omdat producten steeds energiezuiniger worden. Voor consumenten en webwinkels is het daarnaast onwenselijk om oneindig veel plusjes aan bestaande A-labels toe te voegen bij steeds zuiniger producten. Daarom worden A-apparaten van nu straks geclassificeerd als bijvoorbeeld C-apparaten. Dit geeft in de toekomst ruimte voor nieuwe A- en B-labels voor producten die op dat moment (dan) weer zuiniger zullen zijn.

Wat wil Thuiswinkel.org?

Een nieuwe schaal is onvermijdelijk gezien de toenemende innovaties voor energiezuinige producten. Dit geeft Thuiswinkel.org de mogelijkheid om de belangen van webwinkels onder de aandacht te brengen bij de Europese Commissie. Het grootste belang voor webwinkels ligt in de transitieprocedure van de oude labels naar de nieuwe labels en in de wijze waarop het label getoond moet worden door webwinkels. Dit zijn dan ook de zaken waar onze belangenbehartiging zich op zal richten. Naar verwachting zal het nog een paar jaar duren voordat de transitie in werking wordt gezet. Toch is het belangrijk om zo vroeg mogelijk input te leveren voor dit proces.

Inzet van Thuiswinkel.org bij transitie energielabels:

  1. De voorgestelde periode van 7 dagen om van het oude label naar een nieuw label te gaan is veel te kort.
  2. Ontwikkelen van een database met energielabels: verantwoordelijkheid bij leveranciers in het up-to-date houden van deze database.
  3. Plaatsing van energielabels op website: alleen zichtbaar op het moment dat de consument tot een aankoop over kan gaan.

Meer informatie over de transitie van energielabels?

Denk mee over Responsible E-commerce

Thuiswinkel.org is bezig met het opzetten van de werkgroep Responsible E-commerce om te kijken naar de behoeftes van leden en de markt op het vlak van duurzaamheid. En om samen met onze leden voorbereid te zijn op de toenemende rol van duurzaamheid in e-commerce. Heb je vragen of wil je actief bijdragen? Neem contact op met