11 november 2015

Stip op de horizon? Zet daar maar een streep door!

Blogpost online marketeer en redacteur Mikkie Hogenboom

Foto van een ondergaande zon met een groen hoekje en de tekst blog

Vorige week woensdag was ik aanwezig bij het Content Marketing Congres. Hoewel er nog een flinke discussie werd gevoerd over wat contentmarketing precies inhoudt, heb ik er veel geleerd. De belangrijkste boodschappen: win het hart van je klant, handel snel en zoek de grenzen op.

Het congres begon met confronterende cijfers van Matt Petersen (McMurry/TMG): (1) De consument ziet dagelijks 300-5000 marketingboodschappen. (2) Het gebruik van ad-blockers is de laatste 12 maanden met 41% gestegen! Het is dus vechten geblazen om aandacht van de consument. Gelukkig kwamen de sprekers ook met tips:

  • Je kunt je niet meer richten op ‘de stip op de horizon’. We moeten vandaag kunnen handelen. Vandaag is namelijk de basis van morgen. Je moet je klanten 1 stapje voor zijn. Niet 3. Niet 5. Want dan krijg je disconnectie. (De Booij, MPG)
  • Live and dare to let die. Durf te accepteren dat sommige dingen niet lukken. Zowel met nieuwe initiatieven als in je relatie met de klant. Trek de stekker eruit als iets niet werkt. Maar doe dit nooit ongefundeerd, blijf je grens opzoeken en geloof in je eigen passie. (De Booij)
  • ‘People buy from who they like and who they trust. Win the heart and mind of your audience and you will win their business forever.’ (Petersen) Het vertellen van verhalen (storytelling) verbindt mensen aan je merk, maar vertel het wel met échte mensen en échte verhalen. (Arne Rozendaal, Triodos Bank)
  • E-mail is 40x effectiever om nieuwe klanten te werven dan Facebook en Twitter. Zal dat de komende jaren veranderen? Zeker, maar zorg in ieder geval dat je je e-mailmarketing nu goed op orde hebt. (Petersen)
  • 74% van de consumenten wil liever leren door artikelen te lezen, dan door het kijken naar advertenties. Creëer dus content waar mensen iets van kunnen en willen leren en help ze om problemen op te lossen. (Petersen)
  • Onderzoek van Christine Liebrecht toont aan dat klanten het liefst informatieve informatie in tekstvorm ontvangen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat vermakelijke video’s niets voor je merk kunnen doen. Lees hier een korte samenvatting van het onderzoek

Sheet met daarop tekst: Welke content voor welke doelstelling. Gebruik informatieve content: wordt ook het vaakst gezocht op internet. Herwaardeer tekst: mensen krijgen vooral informatieve conten het liefst in tekstvorm. Merkprominentie maakt geen verschil: mensen vinden merkprominentie niet storen.

  • Beloof niet, maar bewijs. Als webwinkel moet je niet alleen maar zeggen dat je geweldig bent en een hecht team hebt, maar dat ook laten zien. Video leent zich hier uitstekend voor. (Miranda Visser, LVB Networks)
  • Zorg dat al je medewerkers je contentmarketingplan snappen. Op die manier kunnen zij helpen met het naar buiten brengen van jullie informatie. (Petersen)

Mikkie Hogenboom Auteur: Mikkie Hogenboom

Mikkie Hogenboom werkt sinds 2013 bij Thuiswinkel.org. Eerst twee jaar als communicatie- en eventsmedewerker, maar sinds april 2015 als redacteur/online marketeer. Zij schrijft o.a. artikelen voor én over Thuiswinkel.org en het Thuiswinkel.org-katern in Twinkle Magazine.