10 november 2015

Grenzeloos verlangen

Blogpost directeur belangenbehartiging en beleid Martijn Hos

Foto van Martijn Hos, directeur belangenbehartiging en beleid bij Thuiswinkel.org

In e-commerceland is er geen verschil tussen Europa en Nederland. Sterker nog, wat online shoppers en webshops betreft, zijn er überhaupt geen grenzen. Totdat je naar wet- en regelgeving gaat kijken. Dan blijken er opeens wel verschillen te zijn tussen de (Europese) landen. Bij Thuiswinkel.org doen wij ons best om die verschillen in wet- en regelgeving zo klein mogelijk te maken door te lobbyen in Brussel en Den Haag. Zo proberen we onder andere om verkopen over de grens voor jou makkelijker te maken.

Belangenbehartiging gaat niet over één nacht ijs

Misschien denk je wel: heel leuk, die tripjes naar Den Haag en Brussel, maar wat heb ik als webshop daar nu aan. Heel eerlijk: je conversie wordt er morgen niet hoger door. Maar over een aantal jaren wel. Na een lange aanloopperiode heeft het Europees Parlement bijvoorbeeld eindelijk ingestemd met de herziening van de Payment Service Directive. Dat betekent dat er over enkele jaren betere én goedkopere betaaldiensten kunnen zijn. Van de belangenbehartiging die wij vandaag doen, merk jij waarschijnlijk over enkele jaren pas wat. Maar ik durf te wedden dat je er je voordeel uit haalt. 

Een vuist maken

Omdat 80% van de Nederlandse wet- en regelgeving in Brussel wordt bepaald, moeten wij ons niet alleen in Den Haag laten horen, maar ook in het Europees Parlement en de Europese Commissie. Dat doen we onder andere met onze man in Brussel (Léon Mölenberg, senior beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org), maar ook door onze deelname in Ecommerce Europe. Om een vuist te kunnen maken in Europa werkt Thuiswinkel.org samen met 17 andere nationale e-commerceverenigingen in 1 koepelorganisatie: Ecommerce Europe.

Samen zetten we ons in voor een beter e-commerceklimaat in Europa. Dat doen wij onder andere door onze kennis: 18 mensen uit 18 landen weten meer én kunnen meer bereiken dan 1. Maar Ecommerce Europe voert ook regelmatig brancheonderzoeken uit. De uitkomsten van die onderzoeken delen we niet alleen in Brussel, om ze voor te bereiden op de aanstormende toekomst, maar ook met onze leden. Zo krijgen zij praktische tips over internationaal ondernemen en kunnen zij zich met marktinformatie voorbereiden op een grenzeloze toekomst. 

Internationaal vertrouwen door Europees keurmerk

Een mooi nieuw initiatief van Ecommerce Europe is het Europese keurmerk dat ze onlangs hebben uitgegeven. De verenigingen die zich hebben aangesloten bij deze koepelorganisatie mogen dit keurmerk gratis aanbieden aan haar gecertificeerde leden. Dat betekent dat onze leden het Ecommerce Europe Trustmark ook gratis naast het Thuiswinkel Waarborg mogen zetten. Zo kun je aan internationale consumenten laten zien dat je een betrouwbare webshop hebt en dat je voldoet aan de Europese wet- en regelgeving.

Kortom, wij hebben de grenzeloze ambitie om jouw webshop verder te helpen. Nationaal én internationaal. Wil je meedenken? Meld je dan aan voor een van de commissies van Thuiswinkel.org!

Foto Martijn Hos

Auteur: Martijn Hos

Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar