5 november 2015

Noord-Europese B2C e-commercemarkt groeit met meer dan 13%

Kaart van Europa waarbij het noorden van europa omcirkeld is

De Noord-Europese B2C e-commercemarkt is in 2014 met 13,5% gestegen. Hiermee komt de online omzet in Noord-Europa uit op € 34,7 miljard. Daarmee neemt Noord-Europa de vierde plaats in op het gebied van e-commerce in alle regio’s binnen Europa. Voor 2015 wordt verwacht dat het groeipercentage opnieuw in de dubbele cijfers komt: 12,8%. Daarmee komt de online omzet van Noord-Europa dit jaar dicht tegen de € 40 miljard aan.

Dit blijkt uit het Northern European B2C E-commerce Report 2015 dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Binnen Noord-Europa heeft Denemarken de grootste B2C e-commercemarkt met een online omzet van € 9,9 miljard. Zweden volgt op de tweede plek met € 8,9 miljard, Noorwegen staat derde met € 8,3 miljard en de top 4 wordt afgesloten door Finland met € 6,6 miljard. Deense e-shoppers geven gemiddeld het meeste uit. Met een gemiddelde besteding per online shopper van € 2.721 in 2014, is Denemarken de hekkensluiter in de top vijf van Europa. Binnen Noord-Europa staan de Noren met € 2.608 op de tweede plaats, gevolgd door de Finnen met € 2.145.

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft ook een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 2,55%, staat Noord-Europa tweede van alle Europese regio’s, na West-Europa. Daarnaast is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 gestegen is met 50%; dit geeft aan dat de rol van B2C e-commerce binnen de Noord-Europese economie steeds groter aan het worden is.

Meer weten over de Europese cijfers?

Leden en Business Partners van Thuiswinkel.org kunnen de rapporten gratis downloaden via Mijn Account.
Geef uw mening