5 november 2015

Noord-Europese B2C e-commercemarkt groeit met meer dan 13%

Kaart van Europa waarbij het noorden van europa omcirkeld is

De Noord-Europese B2C e-commercemarkt is in 2014 met 13,5% gestegen. Hiermee komt de online omzet in Noord-Europa uit op € 34,7 miljard. Daarmee neemt Noord-Europa de vierde plaats in op het gebied van e-commerce in alle regio’s binnen Europa. Voor 2015 wordt verwacht dat het groeipercentage opnieuw in de dubbele cijfers komt: 12,8%. Daarmee komt de online omzet van Noord-Europa dit jaar dicht tegen de € 40 miljard aan.

Dit blijkt uit het Northern European B2C E-commerce Report 2015 dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Binnen Noord-Europa heeft Denemarken de grootste B2C e-commercemarkt met een online omzet van € 9,9 miljard. Zweden volgt op de tweede plek met € 8,9 miljard, Noorwegen staat derde met € 8,3 miljard en de top 4 wordt afgesloten door Finland met € 6,6 miljard. Deense e-shoppers geven gemiddeld het meeste uit. Met een gemiddelde besteding per online shopper van € 2.721 in 2014, is Denemarken de hekkensluiter in de top vijf van Europa. Binnen Noord-Europa staan de Noren met € 2.608 op de tweede plaats, gevolgd door de Finnen met € 2.145.

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft ook een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 2,55%, staat Noord-Europa tweede van alle Europese regio’s, na West-Europa. Daarnaast is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 gestegen is met 50%; dit geeft aan dat de rol van B2C e-commerce binnen de Noord-Europese economie steeds groter aan het worden is.

Meer weten over de Europese cijfers?

Leden en Business Partners van Thuiswinkel.org kunnen de rapporten gratis downloaden via Mijn Account.