28 oktober 2015

Kopen over de grens: Ik shop veilig, of ik shop niet

Blogpost Sanne Geurts, marketeer Thuiswinkel.org

Iemand die op een toetsenbord typt, rechtsonderin staat blog

Online shoppen, ik kan niet zonder. Ik bestel alles: kleding, meubels, schoenen... Ook over de grens, in Italië bijvoorbeeld, kennen ze mij tegenwoordig. Of het nu komt door jarenlange ervaring in de e-commerce, het vertrouwen in of het gunnen aan de webshops, ik ben gek op online shoppen. Toch blijkt het kopen in een ander land nog wel een uitdaging. En hoewel ik daarvan hou… Ik shop wel graag veilig.

Een nieuwe uitdaging

In Nederland ben ik een beetje verwend met al die webshops met het Thuiswinkel Waarborg die zich keurig aan de regels houden. Maar door mijn tweede verslaving (Instagram) zie ik telkens weer hele toffe dingen uit het buitenland voorbij komen. Daardoor kom ik regelmatig uit bij de meest hippe sneakers, prachtige stoelen en toffe lampen die ik overal ter wereld makkelijk kan bestellen.

Ik wil zekerheid

Er is alleen één maar. Bij wie koop ik dan? Tegenwoordig (zeker in de e-commercesector) is het done om op je hippe sneakers naar je werk te gaan. Dus een nieuw en exclusief paar is altijd de moeite waard, je kunt ze immers elke dag aan. Maar stel je voor: die megahippe sneakers zijn in Nederland overal uitverkocht. Je vindt ze bij een webshop in Italië en ook nog eens in jouw maat! Geen duidelijke reviews te bekennen en Thuiswinkel Waarborg staat er ook niet op- en een spoedcursus Italiaans zit er nu ook even niet in. Wat moet je dan? Want deze hippe kicks zijn voor jou gemaakt. 

Er is een oplossing

Gelukkig heeft Ecommerce Europe onlangs samen met Thuiswinkel.org een Europees keurmerk gelanceerd. Het staat nog wel in de kinderschoenen, want de lancering is nog niet zo lang geleden. Maar de eerste stappen zijn gezet: samen met door nationale verenigingen gekeurde Europese webwinkels zorgen wij ervoor dat jij makkelijker en veiliger een online aankoop in een ander land kunt doen én dat je weet met wie je zakendoet.

Logo Ecommerce Europe Trustmark

Trots

Ik kwam het Ecommerce Europe Trustmark al tegen op verschillende Duitse en Belgische webshops. Hierdoor wist ik zeker dat ze voldoen aan de Europese wet- en regelgeving en dat ik als consument beschermd word. Ook een aantal leden van Thuiswinkel.org voert met trots dit Europese keurmerk naast het Thuiswinkel Waarborg. Zo kunnen jij en ik nog gemakkelijk in een ander land shoppen. Zoals in Italië. Of in Duitsland.

PS Ik ben wel bang dat ik door dit Europese keurmerk nóg meer online ga shoppen… 

Auteur: Sanne Geurts

Sanne Geurts

Sanne Geurts is vijf jaar werkzaam op de marketingafdeling van Thuiswinkel.org. Ze heeft onder andere meegeholpen met de lancering van het Ecommerce Europe Trustmark. Binnen Thuiswinkel.org heeft ze zich de afgelopen jaren gefocust op online marketing. Daarnaast koopt ze graag online, in welk land, of welk product dan ook.