26 oktober 2015

Oost-Europese B2C e-commerce-omzet stijgt met bijna 17% in 2014

Een kaart van Europa waarbij het oosten omcirkeld is

De groei van de Oost-Europese B2C e-commerce-omzet daalde aanzienlijk het afgelopen jaar, maar haalde nog steeds de dubbele cijfers. Na een toename van meer dan 60% in 2013, groeide de B2C e-commerce-omzet 16,8% in 2014. Desondanks was Oost-Europa nog steeds de snelst groeiende B2C e-commercemarkt van Europa.

Dit blijkt uit het Eastern European B2C E-commerce Report 2015 dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Binnen Oost-Europa heeft Rusland verreweg de grootste B2C e-commercemarkt, met een online B2C omzet van € 19,9 miljard. Daarmee staat Rusland op nummer vier als grootste e-commercemarkt van Europa. Oekraïne staat op de tweede plek binnen Oost-Europa, met een B2C e-commerce-omzet van € 2,3 miljard, gevolgd door Roemenië met € 1,2 miljard.

De Oost-Europese besteding per e-shopper van € 642 is beduidend lager dan het Europese gemiddelde van € 1.544. De Russische online consumenten besteden het meest, met een gemiddelde van € 767, op de voet gevolgd door de Oekraïners met € 662. Het lagere, regionale gemiddelde wordt veroorzaakt door de kleinere landen, waaronder Roemenië (€ 317), Wit-Rusland (€ 244) and Bulgarije (€ 206). 

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft ook een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 1,34% heeft Oost-Europa het op één na laagste eGDP van alle Europese regio’s. Toch is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 bijna is verdrievoudigd, wat aangeeft dat de rol van B2C e-commerce binnen de Oost-Europese economie steeds groter aan het worden is

Dit blijkt uit het Eastern European B2C E-commerce Report 2015 dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Meer weten over de Europese cijfers?

Leden en Business Partners van Thuiswinkel.org kunnen de rapporten gratis downloaden via Mijn Account.