23 oktober 2015

Uitgesproken: hoeslakens die niet aan de overeenkomst beantwoorden

Ank van Heeringen bespreekt geschillen tussen webwinkels en consumenten

Foto van onze jurist Ank van Heeringen

De consument kocht hoeslakens die geschikt zijn voor matrassen met een dikte van 25 tot 30 centimeter. Na ontvangst van de bestelde lakens bleek dat deze geschikt zijn voor matrasdikte tot 25 centimeter.

De consument

De consument heeft de lakens teruggestuurd. Hij wil de kosten voor het retoursturen plus een vergoeding voor de tijd die hij aan deze kwestie heeft moeten besteden.

De ondernemer

De consument moet eerst maar eens proberen of het echt niet past. Als het echt niet past, dan wil de ondernemer de lakens wel terugnemen en de retourzending vergoeden.

De commissie

De hoeslakens beantwoorden niet aan de overeenkomst. De consument hoeft geen genoegen te nemen met de mededeling van de verkoper dat hij de lakens gewoon in gebruik moet nemen en pas terug kan sturen als het écht niet past. De klacht is gegrond. De consument wil een vergoeding voor de geïnvesteerde tijd. Dit is onvoldoende onderbouwd en komt in zijn algemeenheid disproportioneel over. De klacht is deels gegrond.

Reactie Thuiswinkel.org

Het aanbod moet een volledige en nauwkeurige omschrijving bevatten van de aangeboden producten en/of diensten. Daarnaast moet de beschrijving voldoende gedetailleerd zijn, zodat de consument een goede beoordeling van het aanbod kan maken. Dat geldt ook voor afbeeldingen; die moeten waarheidsgetrouw zijn. Staat er op een site ‘geschikt voor matrassen met een dikte van 25 tot 35 centimeter’ dan mag de consument hier zonder meer van uitgaan.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillen zoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Account kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases