22 oktober 2015

E-commerce-omzet in Zuid-Europa groeit met ruim 15%

Zuid Europa omcirkeld in een getekende landkaart

B2C e-commerce groeit opnieuw met dubbele cijfers in Zuid-Europa. In 2014 groeide de online omzet met 15,4% naar € 47,3 miljard. Voor 2015 wordt een stijging van 13,5% verwacht. Hiermee groeit de online markt in Zuid-Europa naar meer dan € 50 miljard. Binnen Zuid-Europa is Spanje de grootste B2C e-commercemarkt met een online omzet van € 16,9 miljard. Italië volgt op de tweede plek met € 13,3 miljard en Turkije staat derde met € 9,8 miljard.

Alhoewel Griekenland niet de grootste online markt heeft, geven Griekse e-shoppers gemiddeld het meeste uit met een bedrag van € 1.624 per jaar. De Portugese e-shoppers volgen met een gemiddeld bedrag van € 1.330 per jaar en Turkije met € 1.245 per jaar. De grootste online markt, Spanje, sluit de top vier af met een gemiddeld bestedingsbedrag van € 1.174.

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 1,28% scoort Zuid-Europa het minst van alle Europese regio’s. Alhoewel Zuid-Europa de laagste eGDP heeft, is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 gestegen is met meer dan 250%. Dit geeft aan dat de rol van B2C e-commerce binnen de Zuid-Europese economie steeds groter aan het worden is. 

Deze cijfers komen uit het Southern European B2C E-commerce Report dat Ecommerce Europe, de koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org in participeert, in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.  

Meer weten?

Doordat Thuiswinkel.org zich heeft aangesloten bij Ecommerce Europe, mogen haar leden en business partners de rapporten gratis downloaden via Mijn Account