12 oktober 2015

MicksGarage.com: Don’t be the same as your competitors, be better

John Smyth vertelt over MicksGarage.com tijdens Shopping Today 2015

Verkopen over de grens is niet makkelijk. Zeker niet als je opereert vanaf een eiland. John Smyth, Head of Marketing bij het Ierse MicksGarage.com, nam ons tijdens Shopping Today mee in zijn uitdagingen en overwinningen. 

Van klein naar groot

MicksGarage.com startte in 2004 vanuit een slaapkamer. Ze verkochten auto-onderdelen online en direct aan de eindgebruiker. Inmiddels verkopen ze 5,6 miljoen producten in meer dan 120 landen. Hoewel ze het erg goed doen internationaal, hebben ze veel uitdagingen moeten overwinnen. En met veel succes, want onlangs sleepten ze de Gold Entrepreneurial Award van de European E-commerce Awards 2015 in de wacht. De tip van John Smyth? “The customer is key”.

Cross-borderlogistiek en -concurrentie

 • Don’t just be the same as your competitor, do something better: John raadt aan om af en toe producten bij de concurrent te bestellen. Hoe is die ervaring? Wat vind je van de verpakking, van de service en van het retourproces? Pak hier onderdelen uit die je beter kunt doen dan je concurrent en bouw klantloyaliteit op. 
 • Optimaliseer je magazijn: Over de grens verkopen, vooral vanaf een eiland, is niet makkelijk. Zeker niet als het aankomt op snelle levering. Daarom probeert MicksGarage.com ook binnen hun distributiecentrum (DC) de producten zo snel mogelijk in een doos en verzendklaar te krijgen. 
 • Wees strategisch met je distributiecentra: Is jouw hoofdkwartier op een eiland? Overweeg dan om ook een DC te openen op het vaste land. MicksGarage.com heeft bijvoorbeeld onlangs een DC geopend in Polen en opent er binnenkort waarschijnlijk ook een in de UK. Zo kunnen ze sneller leveren.
 • Price is king: Online kun je makkelijk prijzen vergelijken, ook op het gebied van auto-onderdelen. Door slim in te kopen bij hun leveranciers kunnen ze ook slim verkopen. 
 • Leg de lat niet te hoog als je naar het buitenland gaat: Begin klein en geloof in je eigen succes. Het kan lang duren voor je je doel hebt bereikt, maar laat je niet ontmoedigen. Onthoud dat je pas aan het begin staat en dat er nog mooie momenten aanbreken.
 • MicksGarage.com verkoopt 30% via marktplaatsen:  Je kunt deze ook gebruiken als je cross-border gaat, maar maak vooral óók eigen landensites aan. 
 • Meten is weten: Ga je verkopen in een nieuw land? Testen, testen, testen! Probeer alles eerst in het klein uit om te ontdekken of het werkt. Ze hebben zelfs het motto van de cultfilm Glengarry Glen Ross wat omgebouwd. “Always be testing”.

 Timezones & cultureshock

 • Vertaalsites zijn niet goed genoeg: Micksgarage.com verkoopt ‘roof bars’ maar vertaalsites maken daar soms heel andere dingen van. Nu werken ze dus alleen nog maar met menselijke vertalers. Zorg dat je de vertaling van jouw producten op orde hebt en denk vooral aan de juiste vertaling van jargon!
 • Voorkom een cultuurschok: De service moet lokaal voelen, juist als je in een ander land verkoopt. Niet alleen wat betreft timezone, maar ook qua taal, look and feel, betaalsystemen en wet- en regelgeving.]
 • Houd rekening met timezones: MicksGarage.com kan producten bijvoorbeeld eerder bij klanten in Australië krijgen dan bedrijven uit Australië zelf. 
 • Let goed op de (culturele) wensen van je klant: Als je bijvoorbeeld in Duitsland wilt verkopen, zijn merken erg belangrijk. Als je in Duitsland ver onder de normale vraagprijs gaat zitten, kopen klanten je product niet. In de UK en Ierland juist wel. 
 • Jouw product wordt verschillend gebruikt: Omdat een product in jouw land op een bepaalde manier gebruikt wordt, betekent dat niet dat dit in andere landen ook zo is. Een voorbeeld: in sommige landen rijden auto’s links, in andere landen rechts. Dit zorgt ook voor verschil in onderdelen.

Lees meer over internationaal ondernemen in verschillende landen.

Mikkie Hogenboom Auteur: Mikkie Hogenboom

Mikkie Hogenboom werkt sinds 2013 bij Thuiswinkel.org. Eerst twee jaar als communicatie- en eventsmedewerker, maar sinds april 2015 als redacteur/online marketeer. Zij schrijft o.a. artikelen voor én over Thuiswinkel.org en het Thuiswinkel.org-katern in Twinkle Magazine.