6 oktober 2015

Online – Offline? There is no line!

Blogpost online marketeer en redacteur Mikkie Hogenboom

Foto van Ken Hughes op Shopping Today 2015

Ken Hughes, de inspirerende shopper behaviouralist, sprak een volle zaal toe op Shopping Today. En ik was erbij. Pakkende voorbeelden, heldere uitleg en keiharde uitspraken van (zijn?) kinderen – de consumenten van de toekomst – zetten de zaal op scherp. Wat konden we van deze energieke Ierse gedragsdeskundige leren?

Digital is geen kanaal

Volgens Ken maken we nog veel fouten in onze zoektocht naar nieuwe klanten. Het shopper-DNA dat ervoor zorgt dat je iets wilt hebben, kopen of bezitten, is de laatste jaren flink veranderd. Digital is geen kanaal meer. Digital gaat om “who we are, not how we shop”. Wij, de online markt, zijn gefascineerd door wat er nog gaat komen, door nieuwe trends en ontwikkelingen. Daardoor vergeten we ons te focussen op wat er nu, op dit moment, gebeurt.

Vergeet on- en offline

Digital natives en de After Google-generatie (AG) zijn altijd online, dus zorg dat jij dat ook bent. Voor de digital natives en AG’s is er trouwens geen grens meer tussen offline en online. Zij zijn eraan gewend dat er altijd internet is. “It’s in the air, it’s everywhere”. Waar een wachtrij voor de kassa vroeger zorgde voor impulsaankopen, grijpen steeds meer klanten nu naar hun mobiele telefoon. Maar ook klanten die ’s nachts producten willen kopen, verwachten dat ze jou kunnen bereiken voor vragen. Mensen kopen niet meer tussen 09.00 en 17.00 uur, ze kopen 24/7. 

Voor deze nieuwe consument is ‘op internet gaan’ geen actie meer. Ze pakken hun telefoon of ander apparaat en hebben direct toegang tot alle informatie. Kortom: “there is no line!” Ben jij daar waar de klant is (online én offline)? Dan maak je de meeste kans om te overleven.

Who defines your brand?

We kennen allemaal de kracht van het netwerk. Ken Hughes vertelt over de invloed van onder andere bloggers en vloggers. “You don’t own your brand, your brand is owned by peer networks. Their perception of your brand is the truth, not what you say,” zegt Ken. Roepen wat consumenten over jouw merk moeten denken, heeft geen zin meer, dus probeer consumenten en influencers positief te beïnvloeden. Misschien is samenwerking met een blogger/vlogger ook wat voor jouw webshop? 

Vroeger gold “what I own defines who I am”. Tegenwoordig is het “what I experience defines who I am”. Het draait niet meer om bezittingen, maar om ervaringen, reizen en kennis, en deze willen delen met je netwerk. Zorg er daarom voor dat je als bedrijf shareable experiantial content aanbiedt: iets moet zo goed, mooi, bijzonder, interessant, verrassend zijn dat mensen deze ervaring willen delen. 

Volg Ken Hughes op Twitter of download zijn presentatie. 

Mikkie Hogenboom Auteur: Mikkie Hogenboom

Mikkie Hogenboom werkt sinds 2013 bij Thuiswinkel.org. Eerst twee jaar als communicatie- en eventsmedewerker, maar sinds april 2015 als redacteur/online marketeer. Zij schrijft o.a. artikelen voor én over Thuiswinkel.org en het Thuiswinkel.org-katern in Twinkle Magazine.