6 oktober 2015

Bodyfashion-spelers weten hoe ze online moeten scoren

Kledingrek met meerdere kledingstukken

Binnen de modebranche presteren bodyfashion-retailers het beste van alle subbranches. Zo hebben zij zowel de laagste bounce rate (30,4%) als de laagste bezorg- en retourneerkosten (€ 4,18 en € 4,86). Daarnaast heeft bodyfashion het hoogste percentage van terugkerende kopers, want meer dan de helft van de klanten (53,7%) komt terug voor ten minste een tweede aankoop. Ter vergelijking, in de herenmode is dit percentage bij 30%.

Dit blijkt uit het onderzoek Ecommerce Benchmark & Fashion, wat onder zo’n 250 retailers uit zeven landen is uitgevoerd door de Ecommerce Foundation. Voor dit rapport heeft de non-profitorganisatie de kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) onderzocht die door retailers uit de modebranche zijn ingevoerd op www.ecommercebenchmark.org. Deze tool wordt in Nederland door Thuiwinkel.org gratis aangeboden.

Bekijk de infographic of Download het volledige rapport via de website van de Ecommerce Foundation.

Een ander belangrijk resultaat is dat herenmode de slechtst scorende subbranche is bij een aantal KPI’s. “Ons onderzoek laat zien dat mannen op een gerichte manier online winkelen. Ze klikken niet door veel pagina’s heen voordat ze hun kleren kopen omdat weten wat ze willen,” aldus Eveline Poerink, projectmanager bij the Ecommerce Foundation. “Dit gedrag heeft als voordeel dat er veel minder retouren in herenmode zijn dan in enige andere subbranche binnen mode.” 

Deense moderetailers gaan aan kop

Het onderzoek Ecommerce Benchmark & Fashion toont eveneens aan dat Deense moderetailers het beste scoren op de meeste KPI’s. Zo wordt hier slechts 25,5% van de winkelwagentjes achtergelaten. Dit is minder dan de helft van het land met het hoogste percentage: het Verenigd Koninkrijk scoort hier 57%.

Wat ook interessant genoeg ook uit het onderzoek blijkt is dat Italië, het land dat bekend staat om zijn modemerken, niet goed presteert in vergelijking met andere landen. Zo zijn de gemiddelde bezorgkosten (€ 8,22) en gemiddelde retourneerkosten (€ 10,31) per pakket ver boven de gemiddelden vergeleken met andere landen. Dit kan worden verklaard door het feit dat Italië nog steeds een opkomende e-commercemarkt is. Dit brengt met zich mee dat online retailers nog steeds de e-commercemogelijkheden aan het ontdekken zijn. Het goed scorende Denemarken heeft bijvoorbeeld al een volwassen markt.

Grotere bedrijven scoren beter

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat grote bedrijven, met meer dan 1000 voltijdmedewerkers, het beste scoren op veel belangrijke gebieden. Hun bounce rate van 29,3% is bijvoorbeeld een stuk lager dan dat van retailers met minder dan tien werknemers (41,9%). Dit is een belangrijke indicator voor het succes van een webshop. “Je staat versteld van het aantal retailers dat investeert in het aantrekken van traffic naar hun site maar vervolgens geen investering doen in hun landingspagina’s,” zegt Martin Newman, CEO van Practicology, een consultancybureau op het gebied van multichannel en e-commerce, en tevens partner van de Ecommerce Benchmark in het Verenigd Koninkrijk. “Een hoge bounce rate is een symptoom van een verbroken relatie tussen uw activiteiten om klanten aan te trekken en de inhoud en het gebruiksgemak van uw landingspagina’s. Idealiter moet u deze twee aspecten altijd samen zien.’

Daarbij zijn grote bedrijven in staat om in 98,6% van de gevallen een complete bestelling uit te sturen. Dit is geen grote verrassing aangezien zij gemakkelijker een grote voorraad kunnen aanhouden, en dus vaker alle gewenste items kunnen verzamelen.

Omnichannel vs. pure players

Tussen omnichannel bedrijven en pure players blijkt over het algemeen niet veel verschil te zitten. Ze presteren allebei beter in andere KPI’s, maar de verschillen zijn klein. Een uitzondering hierop vormen de totale kosten voor productcontent; pure players besteden bijna twee keer zoveel als omnichannel bedrijven als het gaat om kosten die worden gemaakt om producten online te verkopen (6,5% tegenover 3,6%). 

Op dit gebied is ook de Net Promoter Score interessant. Deze KPI geeft een indicatie van hoezeer een klant een winkel wil aanraden onder vrienden en familie, waarbij een schaal van -80 tot 80 van toepassing is. Uit het onderzoek blijkt dat klanten eerder omnichannel bedrijven aanraden (29) dan pure players (18).

Het rapport downloaden

Voor meer informatie over de modebranche, download het volledige rapport via de website van de Ecommerce Foundation. 

Is benchmarken wat voor jou?

Lees de ervaringen van webshop IkenIk.nl of Benchmark jouw shop meteen!

Infographic Ecommerce Benchmark & Fashion Study 2015 The average bounce rate in body fashion: 30.4%. 25.5% of the Danish baskets is being abondoned compared to 57.3% in the UK. 17.3% of fashion deliveries is being returned. The average delivery costs for Fashion platers: €5.46. Logo Ecommerce Benchmark Fashion 49.1% of visitors click on at leat one product. Approx. 250 companies participated. On the basis of 21 KPIs, Key Performance Indicators. Our goal: helping companies to expand and improve their e-commerce activities. In cooperation with: logo Ecommerce Europe A report from: logo Ecommerce Foundation.  © Ecommerce Foundation (September 2015) www.ecommercefoundation.org Ecommerce Benchmark www.ecommercebenchmark.org  Info: mailto:info@ecommercefoundation.org Twitter: @EcomFound