1 oktober 2015

Brandkids: van startup naar (inter)nationale verbinder

Screenshot van Brandkids vintage tweedehands kinderkleding

Eerder dit jaar werden ze bij de Thuiswinkel Awards genomineerd in de categorie ‘Beste Startende Webwinkel’, nu zijn ze waarschijnlijk al een maatje te groot. In twee jaar heeft Brandkids namelijk een indrukwekkende internationale groei doorgemaakt. Hier zit een goed doordachte strategie achter zo bleek tijdens Shopping Today.

Klein beginnen maar snel groot worden

Binnen e-commerce gaat het om omvang volgens Hans Lormans, en het doel van Brandkids is dan ook: snel groeien en schaalvoordelen behalen. In Nederland begonnen ze, volledig uit eigen zak betaald, met het verkopen van kinderkleding. Nieuw, outlet én tweedehands.

Ze zijn gestart met voornamelijk vrijwilligers die zijn geworven op de school van de échte Brandkids (kinderen van de oprichters). Met deze enthousiaste groep copywriters, marketeers en andere goedwillende professionals hebben ze met een klein budget het platform kunnen lanceren en bekendheid opgebouwd. “Daar plukken we nu de vruchten van, deze familiaire band. Gelukkig hebben we de meeste mensen in dienst kunnen nemen en krijgen ze nu gewoon een salaris”, vertelde Lormans.

Bij het zoeken van een kantoor hebben ze tegen de verhuurder gezegd: “We beginnen met nul. Het eerste jaar betalen we geen huur”. De brutalen hebben de halve wereld, maar je kunt ook partijen overtuigen met jouw verhaal en dit vertrouwen later terugbetalen, zoals Brandkids heeft gedaan.

Hoe onderscheidt Brandkids zich van de concurrentie?

Brandkids verkoopt generieke merkkleding voor kinderen die ook bij andere partijen te koop is. Dus hoe onderscheiden ze zich? Dit doen ze door te richten op:

  • een eigen vertaalservice, zodat ze perfect in alle landen kunnen verkopen;
  • een goede customer service;
  • een relatief grote in-house creatieve afdeling. Hierdoor kunnen ze, naar eigen zeggen, sneller schakelen dan menig ander die ook deze kinderkleding verkoopt;
  • de integratie van tweedehandskinderkleding in hun eigen webshop. Voor het gebruik van het platform vragen ze maar één euro en de rest van de inkomsten gaat gewoon naar de verkopers. Het platform geeft verkopers gemak, want ze hoeven niet heen en weer te mailen over de prijs. Wanneer het product wordt verkocht tegen de door de verkoper aangegeven prijs, dan krijgen ze bericht en kunnen ze het product opsturen. En de koper krijgt het vertrouwen dat hij weet waar hij zich kan melden wanneer er een baksteen in een doos wordt geleverd. Grote plus is dat ze hiermee hun belangrijkste doelgroep ‘moeders’ aan zich weten te binden.

Screenshot van de website van Brandkids - verkopen van tweedehands kinderkleding door consumenten

Brandkids heeft een handige video gemaakt met tips voor het maken van productfoto’s. Zo zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van de beschrijving van tweedehandsproducten richting dat van hun eigen productfoto’s gaat én consumenten sneller kopen en minder vaak hoeven terug te sturen. Mooie win-win.

Foto van het filmpje van Mario over het maken van goede product foto's.  

Tips van Brandkids voor het maken van productfoto’s

  1. Gebruik een witte ondergrond.
  2. Zorg dat het product schoon en gestreken is.
  3. Fotografeer bij daglicht i.p.v. flits of ander kunstlicht.
  4. Fotografeer je kledingstuk van bovenaf (door bijv. op een stoel te gaan staan).
  5. Zorg dat er niets anders op de foto staat (niet de punten van je schoenen, niet de kat of een tapijt).

Bron: Brandkids

Binnen één jaar zaten ze in Duitsland

Brandkids is binnen een jaar naar Duitsland gegaan (ook om zo snel mogelijk schaalvoordelen te bereiken) en is in Berlijn neergestreken. Ze hadden moeite met het juiste personeel te vinden. Ze kregen nul op het rekest bij headhunters, die overigens toch te duur waren voor een startende partij. Toen besloten ze terug te gaan naar hun basis en gingen gewoon in de cafés waar ze koffie dronken rondvragen of ze nog goede customer service medewerkers kenden. Ter plekke werd de serveerster hun eerste Duitse service medewerker. Wat Lormans opviel was de enorme behulpzaamheid van de Duitsers.

Vanuit hun uitbreidingsdrang heeft Brandkids zich ook snel bij Amazon Duitsland aangesloten. Door de vrijwel gegarandeerde volumes die hiermee gepaard gaan, konden ze bijvoorbeeld veel betere verzendkosten bedingen met logistieke partijen.

Sluit snel aan bij marktplaatsen of dominante platformen in het buitenland

In Duitsland is Brandkids nu al de tweede grootste verkoper van kinderkleding geworden op Amazon. Deze strategie hebben ze ook ingezet in Polen. Daar hebben ze sinds kort aansluiting gevonden bij Allegro en drie andere partijen om alvast een gegarandeerde omzet te kunnen draaien en daarmee wederom beter te kunnen onderhandelen met logistieke dienstverleners. Ze kunnen bijv. nu al goedkoper in Polen leveren dan in Nederland liet Peter Sorber (ook van Brandkids) zich ontvallen.

Waarom Polen een kansrijke cross-bordermarkt is

België, of eigenlijk Vlaanderen, is een kleine markt van maar pakweg 700.000 consumenten. Een andere voor de hand liggende markt, het Verenigd Koninkrijk, is groot maar heel verzadigd en competitief. Daarom heeft Brandkids gekozen voor Polen als belangrijke markt na Duitsland. Oost Europa werd eerder ook al getipt door ShoppingTomorrow als kansrijke cross-bordermarkt.

Polen is de snelst groeiende economie van Europa. De eerste generatie consumenten daar hebben voor het eerst echt geld in handen en willen dit graag besteden. En het liefst aan nieuwe auto’s, shopping centres en merkkleding. Gemiddeld is de e-commerce besteding per consument nog relatief laag in Polen maar er is dus een grote bereidheid om te kopen. Er zijn ongeveer nu evenveel Polen met geld als het totaal aantal consumenten in de Vlaamse markt. En de Poolse markt blijft groeien.

Blijf zelf de afzender ook al verkoop je via marktplaatsen

Zorg dat je wanneer je marktplaatsen (inter)nationaal inzet voor een grotere afzetmarkt je niet alleen maar een leverancier wordt van Amazon of Ebay. Blijf zélf de verzending regelen is de tip van Lormans. Brandkids verzend vanuit Helmond en kan alsnog binnen 2-3 dagen in heel Europa leveren. Met bijkomend voordeel dat ze met hun verpakking de consument kennis laten maken met hun merk i.p.v. met de ‘glimlachdoos’ van Amazon.

Brandkids als ‘connector’

“Wij zijn specialist, de beste in ons gebied en daarmee kunnen we anderen helpen. Wij kunnen als specialist fabrikanten verbinden met grote platformen als Amazon, Wehkamp Bol, Zalando, Alibaba. In Duitsland werden we daarom vrij snel benaderd om leverancier van kinderkleding te worden bij Amazon”, vertelde Lormans. 

foto van Brandkids presentatie waarbij het bedrijf als verbindende factor is tussen marktplaatsen, leveranciers en andere specialisten

Brandkids ziet zich daarnaast als verbinder tussen andere specialisten en fabrikanten aan de ene kant en marktplaatsen aan de andere kant. Als groep specialisten kun je zo grote platformen beter beconcurreren met kwaliteit en prijzen. Lormans denkt ook dat de consument een belangrijker rol gaat spelen. Met 600.000 producten op marktplaats.nl en grote handelssites als Etsy en Ebay zie je dat er steeds meer platformen komen voor de consument als aanbieder. En Brandkids zélf haakt hier dus ook op aan.

Brandkids gaat als verbinder van consumenten, leveranciers, specialisten en marktplaatsen de komende jaren grote stappen maken. Hopelijk behouden ze daarbij hun familiaire sfeer en startup mentaliteit! 

Meer weten over internationaal ondernemen?