1 oktober 2015

West-Europese B2C e-commerce-omzet groeit naar bijna € 210 miljard

Vrouw met credit card achter de laptop

B2C e-commerce blijft sterk groeien in West-Europa. In 2014 groeide deze online omzet met 13,3% naar € 209,9 miljard. In het voorgaande jaar groeide het aantal online verkopen in West-Europa ook al met 13,7% en voor 2015 wordt nog eens een stijging van 12,5% verwacht. Hiermee blijft West-Europa de grootste B2C e-commerceregio van Europa.

Dit blijkt uit het Western European B2C E-commerce Report dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Nederland op derde plek

Binnen West-Europa is het Verenigd Koninkrijk nog steeds verreweg de grootste B2C e-commercemarkt met een online omzet van € 127,2 miljard. Frankrijk volgt op de tweede plek met € 56,8 miljard en Nederland staat derde met € 14,0 miljard. Daarnaast geven Britse e-shoppers gemiddeld ook het meeste uit. Met een gemiddelde besteding per online shopper van € 3.073 in 2014, gaat het Verenigd Koninkrijk zelfs wereldwijd aan de leiding. Binnen West-Europa staan de Ieren met € 2.967 op de tweede plaats, op afstand gevolgd door de Fransen met € 1.600. De Nederlanders geven online het minste uit binnen de regio, met een gemiddelde besteding van € 1.100 per e-shopper.

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft ook een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 3,73%, scoort West-Europa het beste van alle Europese regio’s. Daarnaast is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 bijna is verdubbeld, wat aangeeft dat de rol van B2C e-commerce binnen de West-Europese economie steeds groter aan het worden is.

Meer weten over de Europese cijfers? 

Leden en Business Partners van Thuiswinkel.org kunnen de rapporten gratis downloaden via Mijn Account.

Geef uw mening