1 oktober 2015

West-Europese B2C e-commerce-omzet groeit naar bijna € 210 miljard

Vrouw met credit card achter de laptop

B2C e-commerce blijft sterk groeien in West-Europa. In 2014 groeide deze online omzet met 13,3% naar € 209,9 miljard. In het voorgaande jaar groeide het aantal online verkopen in West-Europa ook al met 13,7% en voor 2015 wordt nog eens een stijging van 12,5% verwacht. Hiermee blijft West-Europa de grootste B2C e-commerceregio van Europa.

Dit blijkt uit het Western European B2C E-commerce Report dat Ecommerce Europe in samenwerking met de Ecommerce Foundation heeft uitgebracht. Het rapport is verder mede mogelijk gemaakt door GfK, Global Collect|Ingenico en Asendia.

Nederland op derde plek

Binnen West-Europa is het Verenigd Koninkrijk nog steeds verreweg de grootste B2C e-commercemarkt met een online omzet van € 127,2 miljard. Frankrijk volgt op de tweede plek met € 56,8 miljard en Nederland staat derde met € 14,0 miljard. Daarnaast geven Britse e-shoppers gemiddeld ook het meeste uit. Met een gemiddelde besteding per online shopper van € 3.073 in 2014, gaat het Verenigd Koninkrijk zelfs wereldwijd aan de leiding. Binnen West-Europa staan de Ieren met € 2.967 op de tweede plaats, op afstand gevolgd door de Fransen met € 1.600. De Nederlanders geven online het minste uit binnen de regio, met een gemiddelde besteding van € 1.100 per e-shopper.

eGDP

Het aandeel van B2C e-commerce in het Bruto Nationaal Product, ofwel eGDP, geeft ook een goed beeld van het belang van B2C e-commerce in een specifiek land of regio. Met een eGDP van 3,73%, scoort West-Europa het beste van alle Europese regio’s. Daarnaast is het interessant om te zien dat dit aandeel sinds 2009 bijna is verdubbeld, wat aangeeft dat de rol van B2C e-commerce binnen de West-Europese economie steeds groter aan het worden is.

Meer weten over de Europese cijfers? 

Leden en Business Partners van Thuiswinkel.org kunnen de rapporten gratis downloaden via Mijn Account.