24 september 2015
Persbericht

Thuiswinkel.org sluit pact met onderwijs en bedrijfsleven: e-Academy van start

E-business kennis en kunde essentieel voor kenniseconomie

Logo eAcademy

Thuiswinkel.org lanceert vandaag tijdens haar jaarlijkse congres Shopping Today het sectoroverstijgende actieprogramma ‘e-Academy’ en maakt de cijfers over online bestedingen van producten en diensten bekend. De onverwacht forse groei van 18,4% van online bestedingen in de eerste helft van 2015, stelt de markt voor nieuwe uitdagingen, aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. ‘De e-business-sector is een belangrijke aanjager van de Nederlandse economie, maar bedrijven ondervinden steeds meer problemen bij het vervullen van vele duizenden vacatures. Het bedrijfsleven heeft moeite om goed geschoold personeel te vinden. Hoger onderwijs sluit onvoldoende aan op de nieuwe digitale vereisten vanuit het werkveld. Daarnaast mist de e-business-sector een infrastructuur voor continue ontwikkeling van werkende professionals’, aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. Daarom heeft Thuiswinkel.org de handen ineen geslagen met het bedrijfsleven en onderwijs om de essentiële vaardigheden voor onze kenniseconomie te borgen.

Brug tussen onderwijs en e-sector

Toenemende zorgen over de instroom van voldoende geschoold personeel in de sector waren aanleiding voor het opstarten van e-Academy. Daniël Ropers, managing director bij bol.com: ‘Wat mij opvalt, is de gebrekkige aansluiting tussen het onderwijs en dat wat de digitale arbeidsmarkt vraagt aan kennis en kunde. Toepassing van ICT is de enige manier waarop bedrijven nog waarde kunnen creëren voor hun klanten. Huidige afstudeerders hebben echter moeite om de fundamentele krachten en de mogelijkheden van digital te begrijpen. We moeten voorkomen dat we hiermee een rem zetten op de innovatie in Nederland. Daarom juich ik dit initiatief van harte toe’, aldus het bestuurslid van Thuiwinkel.org.

e-Academy stelt zich ten doel om e-business integraal onderdeel te maken van opleidingscurricula van het hoger onderwijs door deze opleidingen op basis van vereisten uit het bedrijfsleven te certificeren. ‘e-Academy komt voor ons op het juiste moment’, aldus Ineke van der Wal, directeur van de Technische faculteit van Hogeschool Windesheim. ‘Samen met e-Academy kunnen we het onderwijs nog beter afstemmen op het bedrijfsleven. We zijn erg trots dat onze eerste twee opleidingen zijn gecertificeerd.’ Naast Windesheim zijn inmiddels ook e-business-opleidingen van de Hogescholen Saxion, Avans, Tio en de Hogeschool van Amsterdam gecertificeerd.

Life Long Learning voor werkende e-business-professionals

Door de enorme snelheid van ontwikkelingen en het kennisintensieve karakter van het e-commercedomein, is het ook voor ervaren professionals zaak om continu bij te blijven. Daarom is het e-Academy Register geopend. Door het volgen van trainingen, opleidingen en congressen bij gecertificeerde aanbieders kunnen werknemers Permanente Educatie (PE-)punten verzamelen, en daarmee invulling geven aan Life Long Learning en toewerken naar door de e-sector erkende diploma’s. Inmiddels zijn de eerste opleidingen van aanbieders van bedrijfsopleidingen gecertificeerd, waaronder Adfo, Beeckestijn, Emerce, Lectric, UC Group en BBP Media.

‘Life Long Learning is toegankelijk voor iedereen in de e-sector, van online marketeers tot online inkopers, van data-analisten tot webshopbeheerders’, aldus Jongen. ‘We verwachten dat in de komende jaren vele bedrijven in alle denkbare sectoren gekwalificeerd worden als Life Long Learning Company. Duizenden van hun medewerkers zullen zich blijvend ontwikkelen door het behalen van PE-punten. Ik roep het bedrijfsleven en het onderwijs nadrukkelijk op om zich continu te ontwikkelen op het gebied van digital commerce. Alleen door samen de uitdaging aan te gaan, kan Nederland haar positie als kenniseconomie versterken.’

Thuiswinkel e-Academy is één van de drie Retailagenda actiepunten waarbij Thuiswinkel.org initiatiefnemer is.
Lees meer over de Retailagenda

Bekijk de website van Thuiswinkel e-Academy