18 juni 2015

Belangrijke trends met invloed op last-mile logistiek

Presentatie van Margreeth Pape op Logistiek en E-commerce 2015

Er is maar één baas - de klant

Afgelopen dinsdag sprak Margreeth Pape, adviseur logistiek & duurzaamheid, op het congres Logistiek en E-commerce. In goed gezelschap van o.a. Bol.com, Wehkamp en Proforto presenteerde Margreeth belangrijke trends die van invloed zijn op de toekomst van last-mile logistiek.

Het aantal online aankopen blijft toenemen. Dit heeft natuurlijk invloed op de logistieke stromen. Volgens de recent uitgekomen Thuiswinkel Markt Monitor is zijn de online aankopen zelfs met 19% toegenomen t.o.v. Q1 2014. Daarnaast zijn de belangrijkste conclusies van de Thuiswinkel Markt Monitor Q1 2015:

  • Alle marktsegmenten zijn gegroeid ten opzichte van Q1 2014
  • De segmenten speelgoed, vliegtickets en accommodaties zijn het hardst gegroeid

Gemiddelde verzendkosten voor consumenten dalen

Verder zien we dat consumenten minder zijn gaan betalen voor het laten afleveren van pakketten. Ten opzichte van Q1 2014 hoeft de consument nu gemiddeld 9% minder betalen voor pakketlevering. Het aandeel van verzendingen binnen de totale online bestedingen ligt nu op 1,7%. In Q1 is er € 73 miljoen uitgegeven aan verzendkosten. 

Enkele van de door het consumentenpanel van GfK vaker genoemde nadelen van online bestellen hebben te maken met de levering: verzendkosten, onzekerheid over en gebrek aan invloed op het aflevermoment. Hier liggen grote kansen voor webwinkels en logistiek dienstverleners.

Belangrijkste nadelen van online bestellen volgens consumentenpanel van Gfk

Conclusie

De last-mile van de toekomst zal daarom volgens Margreeth meer keuze, gemak, flexibiliteit en betrouwbaarheid moeten gaan bieden. Dit betekent voor de logistiek:

  • Leveren waar en wanneer het de consument uitkomt
  • Persoonlijke benadering: 1 transactie (voor meerdere aankopen) en meerdere afleveropties;
  • Snelle levering met optimale afstemming over voorraden in de buurt van de consument;
  • Goede communicatie over levering;
  • Naadloze transacties - integratie van offline en online.

Er liggen uitdagingen in het optimaal bedienen van de consument en de integratie met de verschillende ketens. Én de consument wordt veeleisender maar wil hier niet per se voor betalen. Uiteindelijk is er maar één baas die iedereen in het bedrijf kan ontslaan – de consument, door ergens anders zijn geld te besteden. (Sam Walton)

Bekijk hier de volledige presentatie

Lees hier het EY rapport over duurzaamheid last-mile logistiek