2 april 2015

Lancering iDEAL-beschikbaarheidspagina

screenshot van de iDEAL beschikbaarheidspagina Betaalvereniging Nederland lanceert vandaag in samenwerking met de banken de iDEAL-beschikbaarheidspagina. De pagina toont de actuele en historische beschikbaarheid van iDEAL bij de diverse banken. Consumenten en ondernemers zien dus direct bij welke bank er met iDEAL kan worden betaald.

De Betaalvereniging en de deelnemende banken zijn zich bewust van het maatschappelijk belang van iDEAL en besteden daarom continue aandacht aan de beschikbaarheid ervan. De gemiddelde iDEAL-beschikbaarheid van consumentenbanken is hoog: 99,5% in 2014.

Inspelend op de behoefte van klanten aan inzicht in de actuele iDEAL-beschikbaarheid, lanceren banken en de Betaalvereniging een meetsysteem waarop de iDEAL-beschikbaarheid per bank staat weergegeven.

Accurate en actuele informatie

Op de beschikbaarheidspagina van het meetsysteem is de meest accurate en actuele informatie over de beschikbaarheid van iDEAL te zien. Deze informatie wordt vastgesteld op basis van alle iDEAL-betalingen uit de systemen van banken. Daarmee wordt per consumentenbank aangegeven of die betalingen kan uitvoeren. Hiermee wordt een betrouwbaar en volledig beeld van de actuele beschikbaarheid van iDEAL gegeven. “Nu kan iedereen direct zien of iDEAL bij alle banken beschikbaar is. Door gebruik te maken van actuele informatie van banken kan de markt erop vertrouwen dat de beschikbaarheid van iDEAL continue wordt gemonitord.”, aldus Piet Mallekoote, directeur Betaalvereniging Nederland.

Extra service voor webwinkeliers

Voor webwinkeliers en andere online acceptanten is er een extra service. Zij kunnen zich registreren op de beschikbaarheidspagina en ontvangen dan een melding van iedere wijziging in de officiële iDEAL-beschikbaarheid per bank. Daarmee zijn webwinkeliers in staat hun klanten te informeren, zodat die eventueel met een alternatief betaalmiddel alsnog hun aankoop kunnen afronden.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Beleidsadviseur Paul Alfing reageerde op NOS Radio 1

"Thuiswinkel.org vindt de iDEAL-beschikbaarheidspagina een goed initiatief. De pagina geeft meer transparantie over waar eventuele storingen zich bevinden en maakt duidelijk dat dit niet bij webwinkels is. Maar dit is natuurlijk geen antwoord op onze vraag om storingen in zijn geheel terug te brengen", aldus Paul Alfing. 

Luister via de link hieronder de uitgebreide reactie van Paul Alfing namens Thuiswinkel.org bij NOS Radio 1. 

Beluister hier het fragment (vanaf 25:50)

Meer weten over Betalingsverkeer?

Paul Alfing Neem contact op met onze beleidsadviseur Betalingsverkeer
Paul Alfing: