17 maart 2015

Retailagenda: Veiliger en slimmer (online) kopen met eID

identiteit in computercode

Innovatie en harmonisatie werden door Thuiswinkel.org bestempeld als belangrijke thema’s voor de Retailagenda om groei in de ecommerce sector te stimuleren. Het bijdragen aan veiliger en slimmer kopen met eID mocht daarom vanzelfsprekend niet ontbreken op de actielijst van de Retailagenda. Met trots presenteert Thuiswinkel.org het ambitieuze plan om dit jaar een eID pilot op te zetten tezamen met het ministerie van EZ, retailers en gemeenten. 

eID en webwinkels

Al geruime tijd werkt Thuiswinkel.org samen met de overheid en andere private partijen samen aan de ontwikkeling van het eID stelsel. Kort gezegd kan eID straks vergeleken worden met een alternatief voor DigiD, dat ook in de private sector bruikbaar moet zijn. Online leeftijd verificatie, gemak en vertrouwen zijn belangrijke verwachtingen die webwinkeliers in Nederland aan eID stellen. Om naast een stelsel van afspraken ook echt oplossingen in de praktijk te gaan testen, maakt het starten van een eID pilot onderdeel uit van de op 17 maart uitgereikte Retailagenda.

“Omnichannel”

Thuiswinkel.org zette bij de ontwikkeling van de Retailagenda sterk in op de zogenaamde “omnichannel” gedachte. “Offline en online verkoop kunnen elkaar sterk stimuleren. Steeds vaker zie je ‘pure players’ een fysieke winkel openen om hun klanten ook de mogelijkheid te geven producten “live” te bekijken”, zegt Elaine Oldhoff, beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org. “Ook geeft live service de consument nog altijd een goed gevoel. Vandaar dat we ook met de eID pilot kijken naar een combinatie van de online en offline identificatiemogelijkheden.”

Het pilotplan

Volgens het pilotplan zullen dit jaar 1000 consumenten in 2 gemeenten in Nederland een eID middel tot hun beschikking krijgen, waarmee zij terecht kunnen bij een aantal specifieke retailers. Het middel zal met name van pas komen bij leeftijdsverificatie voor de verkoop van alcohol. Om draagvlak te creëren en eID direct in alle kanalen toe te passen moet het middel gebruikt kunnen worden om zowel online als offline de leeftijd van de klant te verifiëren. Daarnaast hopen we het middel in te kunnen zetten om een versnelling van het afrekenproces te bereiken.

Lees de volledige Retailagenda

Meer weten over eID of de pilot?

Neem contact op met onze beleidsadviseur Consumentenrecht & e-Privacy 
Elaine Oldhoff: