4 februari 2015

BTW-regels onwerkbaar voor webwinkels: Drie aanbevelingen van Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org vindt de PvdA kritiek op onwerkbare BTW-regels heel terecht. Nederlandse webwinkels kunnen veel meer aan Europa verdienen als de Europese BTW-regels sterk wordt vereenvoudigd. Ook kan één BTW-loket uitkomst bieden.

Terecht stellen Paul Tang en Ed Groot (beiden PvdA), dat de nieuwe BTW-regels 'volslagen onwerkbaar' zijn voor webwinkels. De BTW-problemen strekken zich daarbij verder uit dan alleen elektronische producten.

Minder administratie, graag!

Tang en Groot "willen dat er in overleg met de sector een oplossing wordt gezocht". Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe hebben drie aanbevelingen om administratieve lasten te verlichten en verkoop aan Europese consumenten vereenvoudigen:
  1. De Europese BTW-regels moeten zoveel mogelijk worden geharmoniseerd. De werkelijke oorzaak van de problemen ligt namelijk in de uiteenlopende tarieven die in de EU gelden (Luxemburg 15% tot Denemarken 25%).
  2. Het midden- en kleinbedrijf en de export zou moeten profiteren van een vrijstelling van BTW-verplichtingen tot €100.000 per land van bestemming. Zij hoeven dan niet te investeren in ingewikkelde en dure administraties.
  3. Er moet één (Europees) loket komen waar (web)winkels al hun BTW-verplichtingen kunnen afwikkelen. Nu hebben vaak kleine webwinkels weinig kennis over BTW en zou informatie of beter: ontzorgen enorm helpen.