4 september 2014

Rectificatie: Thuiswinkel.org verwelkomt zondagsbezorging

Pakketbezorger

Thuiswinkel.org ziet zondagbezorging als een logisch vervolg op de trends die plaatsvinden binnen de dynamiek en ontwikkeling van de e-commerce markt. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, waarin de suggestie is gewekt dat Thuiswinkel.org hier negatief tegenover zou staan. Daar is geen sprake van.

Het is nooit de bedoeling geweest om zondagsbezorging vanuit een negatief oogpunt te benaderen. Het eerder op de website van Thuiswinkel.org geplaatste artikel heeft dan ook niet de mening van de vereniging verwoord. Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: ‘Juist nu de ecommerce sector groeit en consumenten steeds meer behoeften hebben aan bezorging in het weekend, verwelkomen wij het  initiatief van Post.nl. Bezorging op alternatieve tijden is een positieve trend, waarin er tegemoet gekomen wordt aan de wensen van de markt. Sterker nog, Thuiswinkel.org heeft in eerdere position papers juist gepleit voor bezorging op tijden dat consumenten veel thuis zijn. Het is vervolgens aan de markt -postbedrijven, webwinkels en consumenten- om nieuwe initiatieven zoals het bezorgen van pakketjes op zondag te waarderen", aldus Jongen.

 

 

oud bericht - Test: Bezorging op zondag

PostNL is samen met webwinkel Coolblue gestart met een test om pakketten op zondag te bezorgen. Dit sluit aan op de 24/7 trend binnen de e-commercemarkt. Thuiswinkel.org erkent de toegevoegde waarde die bezorging op zondag biedt, maar wil niet dat dit ten koste gaat van de kleinere webwinkels.

Business partner PostNL start dit project omdat de vraag naar pakketbezorging in het weekend steeds meer toeneemt. Door op zondag te bezorgen is kans groter dat de ontvanger thuis is om het pakketje in ontvangst te nemen. Hierdoor zullen minder ritjes noodzakelijk zijn. Bovendien hoeven consumenten niet meer te wachten op hun pakketje tot na het weekend.

Toch zit er een keerzijde aan deze nieuwe service van PostNL. De vraag is hoe blij de kleinere webwinkels zijn met deze ontwikkeling. Webshops moeten rekening houden met extra klantvragen op zondag. Daarnaast moeten ze op zaterdag voortaan extra pakketjes inpakken. PostNL hoopt dat het totaal aantal pakketten met de zondagbezorging zal toenemen. Ze verwachten dat consumenten eerder bereid zijn om hun aankoop online te doen wanneer ze de mogelijkheid krijgen om het pakket op zondag te ontvangen. De toekomst zal uitwijzen of pakketbezorging op zondag daadwerkelijk toegevoegde waarde kan leveren aan onze leden. Het gevaar is namelijk dat de concurrentie webwinkeliers verplicht stelt om op zondag te leveren, maar dat dit niet direct zal leiden tot extra omzet.

Daarnaast is het nog niet duidelijk of bezorging op zondag binnen de gebruikelijke tarieven gaat vallen. Thuiswinkel.org wil PostNL oproepen om hierin geen onderscheid te maken, aangezien het gevaar dan bestaat dat deze extra service zal leiden tot verdere prijsverschillen tussen de grote en kleinere aanbieders.