24 oktober 2012
Persbericht

Verdubbeling aantal mobiele kopers binnen een jaar

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. PERSBERICHT

Het aantal mobiele kopers dat online met een smartphone of tablet koopt, is verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. In de eerste helft van 2012 bestelden 1,5 miljoen consumenten een product of dienst op internet met een mobiel apparaat. In de eerst helft van 2011 waren dit er nog 740.000.


Dit blijkt uit de M-commerce Monitor 2012-1, het halfjaarlijkse onderzoek naar mobiele online aankopen van Blauw Research en Thuiswinkel.org. Het onderzoek is onderdeel van de Thuiswinkel Markt Monitor en uitgevoerd in opdracht van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van bijna 1700 webwinkels in Nederland.

Veel kleine bestellingen via mobiel
De markt voor mobiele bestellingen blijft erg hard doorgroeien. In de eerste helft van 2012 plaatsten consumenten gemiddeld 3,3 orders met een mobiel apparaat. Dit zijn vooral kleine bestellingen; vier op de tien mobiele kopers kochten apps of mobiele software. Muziek en downloads staan op de tweede plaats in de top 5 van mobiele segmenten (12%). Mobiel kopen beperkt zich echter niet tot de kleine bestellingen, ook kleding en schoenen worden steeds vaker met smartphone of tablet aangeschaft (10%). Daarnaast staan tickets (9%) en boeken, tijdschriften, kranten (9%) in de top 5 van segmenten die mobiel via internet worden gekocht.

Mogelijkheden lijken onbeperkt
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, verwacht dat M-commerce de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. “Het ‘gewone’ internet gaf al heel veel voordelen aan consumenten. Met mobiel internet lijken de mogelijkheden op dit moment vrijwel onbeperkt. Consumenten zijn nu ‘always on’. Dit is uiteraard een enorme kans voor webwinkels en leidt weer tot nieuwe innovaties. Denk aan de mogelijkheid om via QR-codes producten te bestellen op stations, vanaf bushokjes en op andere creatieve manieren. Je ziet hier steeds meer voorbeelden van verschijnen.”

Aantal aankopen met tablet zal stijgen
Het gebruik van mobiele apparaten is sterk in ontwikkeling. De meeste mobiele kopers bestellen vooral met hun smartphone (69%). Dit komt doordat meer mensen een smartphone hebben dan een tablet en mobiele kopers met name apps en mobiele software bestellen. Bijna één derde van de mobiele kopers bestelt vooral met de tablet. Dit aandeel zal in de komende periode hard gaan groeien, aldus Frank Sibbel, managing partner bij Blauw Research. “Consumenten ontdekken steeds meer het gemak van de tablet bij online oriëntatie en aankoop in plaats van de pc of laptop.”

Consumenten kopen steeds vaker ‘onderweg’
Ook de locatie waar mobiel wordt besteld is sterk in ontwikkeling. Het merendeel van de consumenten (66%) heeft de laatste keer thuis een mobiele bestelling geplaatst met een smartphone of tablet. Het aandeel kopers dat de laatste aankoop onderweg deed, is echter sterk gestegen, namelijk van 5% naar 15%.

M-commerce blijft sterk groeien
De verwachting is dat de markt voor M-commerce in 2012 sterk blijft groeien. Zowel applicaties voor de tablet als specifieke websites voor de smartphone worden steeds talrijker en beter. Dat consumenten "always on" zijn, heeft een positief effect op oriëntatie en transactie via mobiel. In 2012 zal het totale aantal mobiele kopers doorgroeien naar 2 miljoen.


> Bekijk en deel de infographic
> De M-commerce Monitor is gratis voor leden en business partners en is te downloaden op het ledennet.
Bestel de M-commerce Monitor voor € 195,-