3 april 2012
Persbericht

1 miljoen Nederlanders koopt met mobiel of tablet

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org.
PERSBERICHT


Nederlanders kopen steeds vaker online via hun mobiele telefoon of tablet. In de tweede helft van 2011 bestelden één miljoen online kopers een product of dienst online via een mobiel apparaat.

Een jaar eerder waren dit er nog 600.000; een stijging dus van 60%. Dit blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2011-2, het halfjaarlijkse onderzoek naar online consumentenbestedingen door Blauw Research in samenwerking met GfK Retail & Technology.

Meeste mobiele bestellingen vanuit huis
“De markt voor mobiele bestellingen groeit hard door“, zegt Frank Sibbel, Managing Partner van Blauw Research. Steeds meer mensen doen hun bestelling via een mobiel of tablet. Dit zijn nu vooral nog kleine bestellingen. Eén op de vier Nederlanders die via internet shopt, kocht in de tweede helft van 2011apps via een mobiel apparaat. In de top 5 van mobiele aankopen staan verder dvd’s/blu-ray, muziek, boeken/tijdschriften/kranten, kleding/schoenen. Sibbel: “De meeste bestellingen worden vanuit huis gedaan: 70% bestelde de laatste mobiele aankoop thuis, 30% deed dit onderweg”.

Onderweg snel een kaartje bestellen
Durk Jan de Bruin was voorzitter van de vakjury ‘Beste Mobiele Webwinkel’ tijdens de Thuiswinkel Awards 2012. Hij onderstreept het groeiende belang van mobiel kopen: “Mobiel is een enorme groeimarkt. Daar moet je als ondernemer op inspelen. Veel bestellingen worden tegenwoordig vanaf de bank thuis gedaan met een tablet op schoot. Ik zie echter nog steeds veel webwinkels die niet goed op de tablet draaien”. Volgens De Bruin is Greetz.nl, de winnaar van de Thuiswinkel Awards voor Beste Mobiele Webwinkel, een prachtig voorbeeld. “Met hun app kun je op de terugweg vanuit je werk nog snel even een echt wenskaartje maken voor je vriend of vriendin die de volgende dag jarig is.”

Consumenten zijn ‘always on’
De verwachting is dat de markt voor ‘mobile commerce’ in 2012 sterk blijft groeien. Zowel applicaties voor de tablet als specifieke websites voor de smartphone worden steeds talrijker en beter. Consumenten zijn ‘always on’. Dat heeft een positief effect op oriëntaties en transacties via mobiele apparaten. In 2012 zullen de totale online consumentenbestedingen naar verwachting doorgroeien naar een waarde van € 9,8 miljard.

> Bekijk ook de Infographic
> Het volledige rapport Thuiswinkel Markt Monitor 2011-2 is gratis voor leden en business partners en staat begin volgende week op het ledennet.