16 juni 2011
Persbericht

Webwinkels: overheid moet pilot online leeftijdcheck starten

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Ede, 16 juni - De overheid moet snel starten met een pilot voor online leeftijdverificatie. Dat blijkt uit een Position Paper van Thuiswinkel.org over identiteitsdiensten. Goede identificatie moet meer gemak en minder fraude opleveren.

Voor producten als alcohol en games geldt in winkels een identificatieplicht. “Webwinkels willen hier ook aan voldoen,” zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org “Er zijn veel diensten voor online identiteit, maar geen enkele levert een wettelijk geldige leeftijdcheck op. De overheid kan hierin helpen met een pilot.”
Webwinkels zijn al een tijd op zoek naar een manier om zekerheid te verkrijgen over bepaalde eigenschappen van klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de naam of het adres, maar ook om de leeftijd. Met een pilot voor een leeftijdcheck kan een concreet probleem opgelost worden.

Aanbevelingen identiteitsdiensten
De aanbeveling over leeftijdverificatie maakt deel uit van een breder onderzoek van Thuiswinkel.org naar online identiteitsdiensten. In de vandaag verscheen paper wordt geconstateerd dat consumenten op zoek zijn naar gemak. “Consumenten willen gebruik kunnen maken van verschillende online identiteiten en soms maar gedeeltelijk hun privacy prijsgeven,” aldus Jongen. “Webwinkels hebben bepaalde zekerheden nodig om te kunnen leveren. Zo wordt ook fraude voorkomen. Het mes snijdt zo aan twee kanten,” stelt Jongen.

Vijf aanbevelingen
De paper van Thuiswinkel.org doet vijf aanbevelingen die partijen in de identiteitketen kunnen oppakken:
1. Hergebruik van identiteiten die consumenten al in hun bezit hebben, zoals inloggegevens, bankpassen en telefoons;
2. Keuze door webwinkeliers uit meerdere aanbieders die allemaal universele toegang tot identiteiten verzorgen, ook internationaal;
3.De gebruiker bepaalt welke delen van zijn identiteit hij prijsgeeft, de webwinkels bepalen het niveau van betrouwbaarheid dat ze wensen;
4. Goede communicatie over online identiteit voor gebruikers.
5. Overheid moet beginnen met een pilot met geverifieerde eigenschappen die webwinkels kunnen gebruiken, waaronder voor leeftijd;

Thuiswinkel.org vraagt de markt en overheid om de aanbevelingen oppakken en input geven. Ondertussen werkt de belangenorganisatie de komende tijd aan een volgende versie van de Position Paper samen met belanghebbenden.

Bekijk hier Position paper eIdentity: 5 aanbevelingen>>