14 juli 2010
Persbericht

Consument koopt liever in webwinkel met Thuiswinkel Waarborg

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org.

Bijna drie op de vier consumenten kopen eerder bij een webwinkel met Thuiswinkel Waarborg-keurmerk dan zonder. Zij vinden dat het keurmerk aangeeft dat de online winkel betrouwbaar en veilig is.

Dit blijkt uit het meest recente onderzoek naar het thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk in Nederland dat TNS NIPO in samenwerking met Thuiswinkel.org in april 2010 heeft gedaan onder een representatieve steekproef van Nederlanders van 18 jaar en ouder.

In het onderzoek is de volgende stelling voorgelegd: ‘Wanneer ik het Thuiswinkel Waarborg-logo op een site zie staan, ben ik eerder geneigd producten op die site te kopen’. Dit jaar geeft 72% van de ondervraagden aan het daarmee helemaal eens te zijn, in 2009 lag dat percentage nog op 66%. Zo’n 28% zegt dat het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk staat voor veiligheid, vorig jaar was dat 23%. Bijna een kwart (24%) noemt betrouwbaarheid als kenmerk voor het keurmerk, in 2009 was dat 21%.

Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org, zegt over de uitkomsten: ‘Het bewijst dat de aanpak van de Thuiswinkel Waarborg-certificering werkt. Met de verplichte certificering van Thuiswinkel.org-leden willen wij de consument de zekerheid geven dat hij met een betrouwbare partij online veilig zaken kan doen. Consumenten willen dat kennelijk ook, blijkt uit dit onderzoek.’

Naamsbekendheid Thuiswinkel Waarborg groeit
Zo’n tweederde van de respondenten (66%) weet dat er een keurmerk voor kopen op afstand bestaat. Van deze groep noemt vervolgens 12% spontaan “Thuiswinkel Waarborg”, in 2009 lag dat percentage nog op 8 en in 2005 op 4%. De geholpen naamsbekendheid met logo is in 2010 gestegen tot 83%, in 2009 was dat 82 en in 2005 50%.