24 september 2013

Opstelten deelt zorgen Thuiswinkel.org over deelleveringen

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Dinsdag nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel ter implementatie van de Richtlijn Consumentenrechten aan. Thuiswinkel.org uitte eerder haar zorgen over de herroepingstermijn bij deelleveringen. Minister Opstelten deelt deze. De zichttermijn wordt zo onnodig lang.

Over deelleveringen vroeg Kees Verhoeven (D66) de Minister van Veiligheid en Justitie om “in orde te maken” dat de herroepingstermijn niet ingaat bij levering van het laatste product uit één bestelling als producten niet tegelijk geleverd worden. Hij pleitte “voor een zo spoedig mogelijke evaluatie van deze richtlijn op dit punt.” 

Oog voor de branche 
Minister Opstelten (VVD) antwoordde dat hij oog heeft voor de zorgen van de branche en de webwinkels en op één lijn zit met D66. De zichttermijn wordt zo onnodig lang. Toch gaf de minister aan nu niets te kunnen doen, “omdat de richtlijn op dit punt duidelijk is en geen ruimte laat voor andere uitleg.” 

Spoedige evaluatie kwestie van timing 
Eerder kaartte het kabinet de gewraakte regels al aan in Brussel, maar het vragen om een vervroegde evaluatie is kwestie van een goede timing, aldus Opstelten. Zodra een gelegenheid tot evaluatie zich aandient, zal het kabinet scherp kijken naar deze regel, zo is de toezegging. Eerder pleitte Thuiswinkel.org in een brief aan Eurocommissaris Kroes voor herziening van een aantal regels uit de Richtlijn. 

Wet van kracht in 2014 
Vandaag nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel ter implementatie van de Richtlijn Consumentenrechten aan, inclusief de regels over deelleveringen. Na bekrachtiging van de wet in de Eerste Kamer treden de regels op 1 juli 2014 in werking. De regels zullen voor leden van Thuiswinkel.org worden opgenomen in de Algemene Voorwaarden voor het Thuiswinkel Waarborg. 

Beluister het interview met Martijn Hos van Thuiswinkel.org op Radio 1 over de Richtlijn Consumentenrechten (vanaf 26 minuten)