23 oktober 2013

Thuiswinkel.org blijft zich sterk maken voor privacyregels

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Meer administratieve lasten en zwaardere toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens blijven zorgen van Thuiswinkel.org over aankomende privacyregels. Tot die conclusie komt de belangenorganisatie voor webwinkels na besluitvorming in het Europees Parlement. Innovatie en de groei van e-commerce staan onder druk.

Stevige informatieverplichtingen voor webwinkels bij de verwerking van persoonsgegevens leiden tot meer administratieve lasten en minder conversie. Zodoende staan de aankomende regels mogelijk verdere innovatie en economische groei van e-commerce in de weg.

Volgens Thuiswinkel.org is het juist zaak dat er privacyregels komen die e-commerce verder accommoderen. Bescherming van persoonsgegevens én economische groei moeten ook in privacyregels hand in hand gaan. Meer administratieve en nakominglasten horen daar volgens Thuiswinkel.org niet bij.

10 aanbevelingen
Met het oog op behoud van de mogelijkheden tot profiling en marketing deed Thuiswinkel.org vorige week via Ecommerce Europe nog 10 aanbevelingen om de besluitvorming ten gunste van webwinkels te beïnvloeden.

Nog geen definitieve besluiten
Maandag stemde de LIBE committee van het Europees Parlement in met een 100-tal compromis amendementen. De mening van het Parlement is niet doorslaggevend, maar speelt wel een grote rol in de onderhandelingen die de komende tijd zullen plaatsvinden tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers.

De Europese Commissie wil nog vóór mei 2014 met definitieve privacyregels komen.