27 juni 2013

Schade webwinkels door staking PostNL nog beperkt

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. De schade die webwinkels leiden door de staking van pakketbezorgers van PostNL lijkt beperkt. Een rondgang van Thuiswinkel.org langs een aantal leden bevestigt het beeld dat het vooralsnog om kleine aantallen gaat.

Op dit moment ondervindt met name de bezorging van belpakjes in de regio Amsterdam en Den Haag enige vertraging. Belpakjes zijn pakketten die worden afgegeven na aanbellen (passen niet door de brievenbus of hebben een aanvullende dienst nodig, zoals handtekening voor ontvangst e.d.). Gerekend over deze week ondervindt een kleine 4% van de te bezorgen belpakjes enige hinder.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, spreekt desondanks zijn zorgen uit en heeft PostNL in een overleg verzocht om snel een einde te maken aan de onrust op de markt. Jongen: “Ik weet dat PostNL er alles aan doet om de te bezorgen pakketjes op tijd bij klanten van onze webwinkels te laten bezorgen en dat zij zelfs mensen van het hoofdkantoor inzetten om pakketjes te bezorgen. Maar dit moet natuurlijk niet te lang duren. Consumenten willen graag snel en tijdig bediend worden en webwinkels moeten er op kunnen vertrouwen dat hun bestelde pakketjes op tijd aankomen”.

PostNL is marktleider op het gebied van pakketbezorging aan consumenten in Nederland en heeft volgens Thuiswinkel.org een geschat marktaandeel van zo’n 70%. Wekelijks bezorgt PostNL zo’n 2,5 miljoen belpakjes.

Jongen: “De schade lijkt ook mee te vallen omdat briefpost niet getroffen wordt door de staking van de pakketbezorgers. Veel kleine pakketjes, die gewoon door de brievenbus kunnen, worden zonder vertraging bezorgd. Daarnaast hebben veel webwinkels ook andere, alternatieve mogelijkheden van pakketbezorging, of bieden zij de mogelijkheid aan om pakketjes die niet door de brievenbus kunnen op te halen op afhaalpunten dan wel in de winkel.“