16 juli 2013

Thuiswinkel.org: ontwikkeling naar eID-stelsel goede zaak

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. De ontwikkeling van een online leeftijdsverificatie stelsel heeft alle support van de branche, aldus Thuiswinkel.org in een reactie op de publicatie in De Telegraaf over ‘legitimatieplicht bij webshops’.
Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt kunnen zaken als drank, sigaretten en gewelddadige games in de toekomst alleen nog maar online gekocht worden met behulp van een eID. De online pas moet dezelfde wettelijke status krijgen als een regulier identiteitsbewijs.

 
Thuiswinkel.org is blij met het initiatief van staatssecretaris Van Rijn, dat aansluit bij het eerder dit jaar door Thuiswinkel.org gepubliceerde position paper over online leeftijdsidentificatie.
Paul Alfing, beleidsadviseur Thuiswinkel.org: “Prima dat de overheid werkt aan een eID stelsel dat de leeftijd van een online koper zal vaststellen. Goed voor het vertrouwen van alle betrokken partijen in de keten en goed voor het tegengaan van fraude en misbruik”. 

Thuiswinkel.org pleitte al eerder in het jaar in haar position paper voor een online eID stelsel, waarmee webwinkels aan de wettelijke eisen kunnen voldoen.
Alfing: “Essentieel voor het succes en slagen van een eID stelsel is dat deze digitale identiteiten ook elders in het maatschappelijke verkeer bruikbaar zijn zoals bijvoorbeeld in het mobiele betalingsverkeer. Een goed functionerende eID stelsel biedt webwinkels tal van voordelen: sneller en eenvoudiger zaken doen met klanten door minder drempels, meer zekerheid en meer vertrouwen. Dat leidt uiteindelijk ook gewoon tot meer conversie”. 

Controles: liever via gespecialiseerde service providers
Thuiswinkel.org pleit er voor dat de controles niet verlopen via de webwinkelier maar met hulp van gespecialiseerde digitale identiteit service providers, naar analogie van payment service providers. De digitale identiteit service providers leggen dan de verbindingen met (inter)nationale identiteitsgegevens verstrekkers voor de controle van leeftijd en (buitenlandse) afleveradressen.

Het voordeel van externe verificatie van klant- en leeftijdsgegevens voor webwinkels is dat het voldoen aan de complexe regelgeving voor beveiliging, privacybescherming en bewijslast gelegd kan worden bij een gespecialiseerde dienstverlener. Doordat klanten via deze service provider inloggen is het voordeel ook dat webshops geen keuzes hoeven te maken tussen verschillende inlogmethodes, een gemak voor beide partijen.

Alfing: “Webwinkeliers willen één tussenpartij kunnen kiezen die alle gewenste identiteitsdiensten kan aanbieden. De overheid kan hierbij een faciliterende rol vervullen voor vertrouwen bij consumenten in identiteitdiensten, waaronder het eID stelsel”.

Pilot online leeftijdsverificatie
Nog dit jaar start Thuiswinkel.org in samenwerking met het Platform voor Identiteitsmanagement Nederland (PIMN) en ECP.nl een pilot om online leeftijdverificatie van leeftijdsgebonden producten zoals drank te kunnen vaststellen. In september organiseren Thuiswinkel.orgPIMN en ECP.nl daartoe een kick-off om private initiatieven van vraag en aanbod bij elkaar te brengen.