5 september 2012

Thuiswinkel.org haalt 22 webwinkels van ledenlijst

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Thuiswinkel.org, de belangenorganisatie van webwinkels in Nederland, royeert 22 leden. De webshops mogen het Thuiswinkel Waarborg niet langer voeren omdat zij niet aan wet- en regelgeving voor webwinkels voldoen.

Betrokken webwinkels zijn inmiddels van de ledenlijst verwijderd en hebben een aangetekende brief ontvangen waarin staat dat hun lidmaatschap is beëindigd.

Het lidmaatschap van de webwinkels is door de vereniging beëindigd omdat zij niet voldoen aan relevante wet- en regelgeving die gelden voor Nederlandse webwinkels. Het kan ook zijn dat ze (ook) niet voldoen aan de gedragsregels van Thuiswinkel.org die gelden op het gebied van veiligheid en financiën. Webwinkels die het Thuiswinkel Waarborg willen voeren moeten voldoen aan kwaliteitscriteria op het gebied van wetgeving, financiële soliditeit, betrouwbaarheid en veiligheid. Alle leden van Thuiswinkel.org worden door een onafhankelijke stichting gecertificeerd, voldoen aan gestelde eisen en voorwaarden en mogen daarom het Thuiswinkel Waarborg voeren.

Kwaliteit staat voorop
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, betreurt het dat de vereniging hiertoe heeft moeten besluiten, maar benadrukt dat het de kwaliteit van de leden is die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg maakt tot wat het is. Jongen: “Voor webwinkels die niet aan basale wet- en regelgeving willen voldoen is geen plaats in onze vereniging. Het gaat er daarbij om dat webwinkels zich moeten houden aan de voor webwinkels geldende wet- en regelgeving. Niets meer, maar ook niets minder. Consumenten vinden ons hét betrouwbare kwaliteitskeurmerk voor webwinkels in de markt en dat willen we graag zo houden.”

‘Name and shaming?’
Net als andere keren maken Thuiswinkel.org en de Stichting Certficering Thuiswinkel Waarborg –verantwoordelijk voor de onafhankelijke certificering van leden van Thuiswinkel.org- ook dit keer de namen van de geroyeerde webwinkels niet bekend. Cor Molenaar, voorzitter van de stichting: “dit wordt ons regelmatig gevraagd, maar zou onverantwoord zijn. We willen graag de professionaliteit van webwinkels naar de volgende fase brengen en daar past wat ons betreft ‘name and shaming’ niet bij. Laat betrokken webwinkels hun zaken op orde brengen, is onze boodschap. Zodra dat het geval is, zijn betrokken webwinkels overigens ook weer van harte welkom. Het gemeenschappelijke doel van Thuiswinkel.org en onze stichting is uiteindelijk het bevorderen van vertrouwen in online kopen, waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid voorop staan en bijdragen aan een 'level playing field' voor alle webwinkels in Nederland”, aldus Molenaar.

Ondersteund door de Consumentenbond
Leden van Thuiswinkel.org worden sinds 2009 gecertificeerd door de onafhankelijke Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg. De algemene voorwaarden van Thuiswinkel.org, die de leden hanteren, zijn in samenwerking met de Consumentenbond tot stand gekomen. Thuiswinkel.org telt inmiddels 1656 leden en vertegenwoordigt ongeveer 75 procent van de online omzet in Nederland, die in 2011 zo’n 9 miljard euro bedroeg.