2 mei 2012

Goede balans tussen privacy en innovatie nodig

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. ICT-office, de branchevereniging van IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven, heeft een commissie in het leven geroepen die gaat nadenken over de balans tussen ICT, innovatie en privacy. Een goede zaak vindt Thuiswinkel.org. Het kan webwinkels enorm veel kosten besparen als veiligheid en privacy in het ontwerp van websites al goed zijn meegenomen.

Voor dezelfde aspecten heeft ook Thuiswinkel.org veel aandacht, onder andere in de werkgroepen Wetgeving en ePrivacy. ICT-office stelt dat er door het bedrijfsleven en door de overheid veel wordt geïnvesteerd in nieuwe ICT-toepassingen om informatie beter te benutten en te verrijken. De organisatie wil haar kennis op dit gebied graag inzetten om privacy te beschermen. Volgens ICT-office zijn ICT en privacy ‘bondgenoten’. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen: “Met de aanhoudende privacydiscussies in Nederland dreigt de ruimte om te innoveren steeds kleiner te worden. De zorg om privacy wordt snel vertaald naar maatregelen die remmend kunnen werken op innovatie. “

Incidentenpolitiek
Thuiswinkel.org deelt deze visie als het gaat om de balans tussen belangen. Martijn Hos, manager public affairs: “De privacydiscussie wordt dikwijls gekaapt door incidentenpolitiek. Daar moeten we voor waken. We moeten gezamenlijk strijden tegen fraude en onveiligheid. Het mag inderdaad niet ten koste gaan van innovatie en ondernemerschap.” Wat hem betreft trekken de belangenorganisaties gezamenlijk op, in overleg met het College bescherming persoonsgegevens (CBP). “Dit college doet er goed aan om ook extra te investeren in kennis op dit gebied van privacy en ICT. Het is heel specifiek. En voor ons als Thuiswinkel.org is één ding wel duidelijk: het belang van de consument is óók het belang van de webwinkelier. Het gaat om vertrouwen, dat is cruciaal in de relatie tussen (online) winkel en de klant.”

Contact met ICT-leverancier
Volgens Roland van Kortenhof, manager operations bij Thuiswinkel.org, is het heel belangrijk dat webwinkels dit soort zaken nauwkeurig doornemen met hun ICT-leverancier. “Wij zijn op dit moment bezig om praktische tips hiervoor voor onze leden op te stellen. De samenwerking tussen webwinkel en ICT-bedrijf is belangrijk voor goede oplossingen. Alleen de webwinkel zelf kan hierbij aangeven welke zaken allemaal van belang zijn.”

Op Webwereld schreef Walter van Holst, IT-juridisch adviseur bij Mitopics, een interessante bijdrage over wat zeker op de privacyagenda terecht moet komen. Lees zijn bijdrage hier.

Op maandag 11 juni vindt het Nationaal Privacydebat plaats in het World Forum in Den Haag. Thuiswinkel.org is hierbij aanwezig.