10 februari 2012

ING en KvK: online retail blijft groeien

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. E-commerce in Nederland blijft enorm groeien. Dat blijkt uit cijfers van zowel de Kamer van Koophandel als het Economisch bureau van de ING.

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel, waarover Twinklemagazine.nl beschikt, blijkt dat in 2011 circa 7.300 nieuwkomers zich meldden in de categorie ‘detailhandel via postorder en internet’. Het aantal stoppers ligt veel lager, op 3.700 ondernemers.

Aanwas van verkopers
De aanwas van verkopers op afstand, voor het overgrote deel webwinkeliers, was afgelopen jaar nog groter dan in 2010. Toen schreven zich 6.600 nieuwe bedrijven in. Bij de Kamer van Koophandel staan nu circa 24.500 detaillisten via postorder en internet geregistreerd. Overigens hanteert Thuiswinkel.org andere cijfers. De Kamer van Koophandel heeft alleen die webwinkels ingeschreven die zich als webwinkels (laten) registreren. Veel klein-, midden- en grootbedrijf vallen daar buiten, omdat zij in andere SBI-code-indelingen vallen en daarom niet als webwinkel geregistreerd staan.

Andere cijfers
Thuiswinkel.org schat de jaarlijkse aanwas tussen 2005-2009 op zo'n 2.500 nieuwe webwinkels per jaar. Na 2009 is het aantal webwinkels significant toegenomen. Daarmee komt het aantal webwinkels in 2011 uit op 37.500 webwinkels, die producten of diensten verkopen aan consumenten

ING Economisch bureau
Volgens ING werden er in 2011 7500 bedrijven in de detailhandel (zonder winkel) opgericht. Dat schrijft het Economisch bureau van ING in een publicatie over de startersmarkt. Dit betekent een groei van meer dan 3 procent in vergelijking met 2010. Volgens de bank spelen de ondernemers in de E-commerce in op de snelle groei van het aantal online kopers. 'Terwijl in 2002 nog slechts veertig procent van de mensen tussen 12 en 75 jaar online kocht is dit inmiddels opgelopen tot ruimt tachtig procent. Onder meer kleding, electronica, boeken en muziek zijn populair onder online kopers’, stelt de bank vast.

Drempel laag
Ten opzichte van het aantal bedrijven in de branche is het aantal startende ondernemers zeer hoog. Een deel van de verklaring is volgens ING dat de ‘toetredingsdrempel’ laag is. ‘Mensen kunnen immers gemakkelijk (bijvoorbeeld vanuit huis) en met beperkt kapitaal een webwinkel beginnen.

Bestaande winkels
Ondertussen ziet ING ook de ontwikkeling dat steeds meer bestaande ‘fysieke’ retailers zich op e-commerce gaan richten. Volgens de bank gaat het daardoor voor startende ondernemers lastiger worden om een plekje in de markt te bemachtigen en zich te onderscheiden.

Stagnatie in 2012
De situatie van de E-commerce is uitzonderlijk. De gehele startersmarkt in Nederland stagneert juist door de economische crisis. Vooral in de tweede helft van 2011 nam het aantal startende ondernemers af. ING verwacht dat deze stagnatie ook in 2012 aanhoudt.