11 december 2012

Europa passeert omzetgrens van € 300 miljard in 2012

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Online verkoop in Europa maakt een enorme groei door. Dat blijkt uit de omzetvoorspelling van Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie voor webwinkels, waarin Thuiswinkel.org als een van de initiatiefnemers participeert. In 2012 groeit de online omzet met 22%. Vooral in Zuid- en Oost-Europa neemt het aantal online aankopen explosief toe.

Ecommerce Europe verwacht dat de totale omzet van e-commerce producten en diensten in 2012 305 miljard euro zal bedragen. In 2011 lag de omzet nog op 254 miljard euro. Opvallend zijn de hoge groeipercentages van landen in Zuid- en Oost-Europa. Oost-Europese landen, zoals Polen en Tsjechië, kennen een verwacht groeipercentage tussen de 25 en 30%. Ook in andere landen wordt een enorm groeipercentage verwacht, zoals in Frankrijk (20%), Nederland (10%), Duitsland (25%), België (20%), Italië (19%) en Spanje (19%). Volgens Ecommerce Europe zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland gezamenlijk verantwoordelijk voor 70% van de totale EU-markt.
 
Groei e-commerce afhankelijk van vertrouwen
De groei van e-commerce heeft volgens president François Momboisse van Ecommerce Europe alles te maken met vertrouwen. “Het duurt een paar jaar voordat internetgebruikers ook online shoppers worden. Dit verklaart waarom wereldwijd slechts 20 tot 40% van de internetgebruikers online koopt. In veel opkomende landen hebben consumenten bijvoorbeeld geen (langdurige) ervaring met kopen via postorderbedrijven. Ze willen een product eerst zien voordat ze tot aanschaf overgaan. Met name het vertrouwen in online betalen en online veiligheid moet groeien. Vandaar dat Ecommerce Europe veel waarde hecht aan online betalen en online veiligheid. Dit moet voor de Europese Unie dan ook topprioriteit hebben.”

Bezig met een inhaalslag
Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, lid van het bestuur van Ecommerce Europe en verantwoordelijk voor onderzoek en cijfers binnen Ecommerce Europe, is het verschil tussen de groeicijfers per land in Europa goed te verklaren. “In Europa hebben met name de Scandinavische landen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk een voorsprong als het gaat om het gebruik van internet en het gebruik van mobiele apparaten. Zowel op het gebied van e-commerce als m-commerce (verkoop via smartphones en tablets) scoren deze landen erg hoog. In deze landen zijn 70 tot 80 procent van de internetgebruikers e-shoppers. De internetpenetratie is hier 90% of hoger. In de landen met een koppositie liggen de groeipercentages nu tussen de 10 en 15%. De landen in Oost- en Zuid-Europa zijn met een inhaalslag bezig. Er zijn daar op dit moment relatief minder online kopers, maar de markt groeit enorm.”

Europa is grootste e-commercemarkt
Europa als geheel doet het op het gebied van e-commerce erg goed. Wereldwijd is Europa de grootste markt. De Verenigde staten volgen met een verwachtte omzet van 280 miljard in 2012. Daarna volgt Azië met een verwachtte omzet van 216 miljard in 2012. Wijnand Jongen: “Vanwege het crossborder karakter van e-commerce is het des te interessanter om te kijken wat er buiten Europa gebeurt. Azië heeft in 2012 waarschijnlijk een groeipercentage van 35%. China heeft 550 miljoen internetgebruikers (40% van de inwoners) en op dit moment al evenveel (220 miljoen) online kopers als in Europa en meer dan in de Verenigde Staten. De groei wordt in 2012 geschat op 88%, na al een groei van 130% in 2011. Dit soort percentages zijn ongeëvenaard, en het groeipotentieel is nog steeds heel groot.”

Wereldwijd wordt een groei van 20% verwacht voor e-commerce. In Zuid-Amerika zal dit percentage uitkomend tussen de 25 en 30% dit jaar, goed voor 43 miljard euro. Brazilië is in dit werelddeel markleider. De e-commercemarkt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is goed voor 12 miljard euro. Een relatief kleine markt, maar wel met een enorm groeipercentage: 45%.

De consument is altijd online
De komende jaren zal de groei van online verkoop voor een belangrijk deel bepaald worden door de stormachtige ontwikkeling die m-commerce doormaakt. In het Verenigd Koninkrijk zal m-commerce in 2012 al 20% van de totale online verkoop uitmaken. Eind 2011 was dit 5%. In Scandinavië ligt dit percentage op 8% en in Frankrijk op 3%. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten ligt het aandeel van m-commerce op 10%, een verdubbeling ten opzichte van 2011. Wijnand Jongen: “Ook hier zie je een vergelijkbare ontwikkeling. De ‘Nordics’ en het Verenigd Koninkrijk hebben een voorsprong. De andere landen zullen spoedig volgen: 47,6% van de Europeanen heeft een smartphone. Consumenten zijn nu overal en altijd online; ze kunnen kopen waar en wanneer ze maar willen. Een feest voor ondernemers die hier innovatief op in weten te springen.”