Voorkom fraude via e-mail

Met de campagne E-mail Veilig stimuleren we ondernemers om te onderzoeken of ze veilig e-mailen en helpen we hen om, samen met hun hoster, de benodigde stappen te zetten. We werken hiervoor samen met de internetgemeenschap en de overheid. 

Elke dag verzenden en ontvangen je klanten en jij honderden e-mails. Helaas niet altijd optimaal beveiligd door het juiste gebruik van moderne internet- en e-mailstandaarden. Hierdoor wordt een onnodig groot risico gelopen om slachtoffer te worden van cybercriminelen die spoofing en phishing gebruiken om geld te verdienen aan bijvoorbeeld nepfacturen of ransomware-aanvallen.  

De cijfers liegen er niet om

Volgens het Cybersecuritybeeld Nederland 2020 (opgesteld door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) is phishing de meeste gebruikte eerst stap voor het uitvoeren van een aanval. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de ransomware-aanval van de Universiteit Maastricht, waarbij aanvallers twee maanden vóór de ransomware-aanval toegang kregen tot het netwerk omdat medewerkers een link uit een phishing mail hadden geopend. Aanvallers beperken zich echter niet alleen tot grote organisaties, maar richten hun pijlen ook steeds vaker op kleine organisaties. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 3 mkb'ers wordt bestookt met phishing e-mails en nepfacturen.

Wie is verantwoordelijk? 

Tegelijkertijd werd recent een vonnis uit 2018 openbaar. Uit dit vonnis blijkt dat er omstandigheden zijn waarbij bedrijven die getroffen zijn door gijzelsoftware, hun ict-leverancier hiervoor aansprakelijk kunnen stellen en kunnen laten opdraaien voor de geleden schade en herstelkosten. De hoogste tijd dus voor hosters om het leveren van een veilige e-mailservice tot prioriteit te maken en daarmee ook de beveiliging van het Nederlandse internet vooruit te helpen!

Werk jij veilig?  

Met de campagne E-mail veilig stimuleert de Veilige E-mail Coalitie ondernemers om te onderzoeken of ze veilig e-mailen en helpen we hen om, samen met hun hoster, de benodigde stappen te zetten. Ondernemers gaan hierover dus ook meer vragen stellen aan hun hoster, en voor hosters ontstaat er een mooie kans zich te kunnen onderscheiden door het ondersteunen van moderne en veilige (e-mail)standaarden zoals DANE, DNSSEC en DMARC.

Voor de hosters

Om jullie te helpen stelt de Veilige E-mail Coalitie hun API en het bijhorende dashboard beschikbaar om het eenvoudiger te maken om grotere aantallen websites en mailadressen te testen op Internet.nl. Het aanvragen van toegang tot deze API kan via . Daarnaast dagen we jullie uit om zelf 100% te scoren op Internet.nl en ook een 100% score mogelijk te maken voor jullie klanten. Vanaf 1 september introduceren we een Hall of Fame voor hosters op Internet.nl om het voor bezoekers makkelijk te maken om compliance hosters te vinden. Een vermelding in deze Hall of Fame kun je aanvragen via wanneer je zelf een dubbele 100% scoort en ook jouw klanten de mogelijkheid biedt een dubbele 100% te scoren.

Voor ondernemers en webshops

Met de campagne E-mail veilig stimuleert de Veilige E-mail Coalitie ondernemers om te onderzoeken of ze veilig e-mailen en helpen we hen om, samen met hun hoster, de benodigde stappen te zetten. Kijk op de website naar de animatie en test of jij al veilig e-mailt. Zo niet, ga met je hoster in gesprek.

Scoor je wel al 100% op de test, laat dat dan weten via zodat wij je een feestelijk pakket kunnen opsturen om het te vieren.

Ga naar de campagnepagina en doe de test

Onze adviseur Veiligheid

Vragen op het gebied van veiligheid? Onze adviseur staat voor je klaar.

Roland van Kortenhof, manager operations & ict

Roland van Kortenhof heeft na een studie technische bedrijfskunde en een master in Information Management diverse functies bekleed bij retailbedrijven, onder andere in merchandising, logistiek en ict-management. De passie voor online retail heeft Roland ertoe bewogen om zich verder in te zetten voor de e-commercebranche en werkt nu als manager operations & ict bij Thuiswinkel.org.