Retailagenda? Inzetten op innovatie, export en scholing!

Retailagenda kubus logoMarktpartijen en overheden zijn aan de slag gegaan om gezamenlijk een Retailagenda op te stellen met als doel de Nederlandse retail te versterken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor e-commerce, een van de drie thema’s binnen de Retailagenda. Deze agenda met twintig actiepunten is 17 maart 2015 gelanceerd en Thuiswinkel.org is als lid van het kernteam initiatiefnemer van meerdere van de actiepunten.

 

 

Ook via de Retailagenda wil Thuiswinkel.org doorbraken bereiken die de retail verder helpen:

 • Het snel beschikbaar komen van een eID-stelsel

  Een eID-stelsel waarin consumenten zich ook met online identiteiten kunnen identificeren. Dit zal een volgende boost voor e-commerce betekenen doordat consumenten het bestelproces sneller zullen doorlopen (one-click-buy), de webwinkel meer zekerheid krijgt over de consument, waaronder antwoord op de vraag of bepaalde diensten of producten (als alcohol) wel geleverd mogen worden. Ook zal het bijdragen aan het verkleinen van de digitale sleutelbos bij consumenten.

  Lees meer over dit actiepunt Retailagenda: Veiliger en slimmer (online) kopen met eID
 • Onderwijsinstellingen gaan met e-Academy meer inspelen op de vaardighedenbehoefte (omnichannel) retail

  Pure online spelers en vergevorderde onmichannel-spelers hebben vaak grote behoefte aan (hoog) gekwalificeerde mensen met specifieke e-commerce vaardigheden. Onervaren omnichannel-retailers hebben een andere kennisbehoefte dan ervaren omnichannel-retailers. e-Academy erkent ‘digitale’ opleidingen in het hoger onderwijs. Daarmee stimuleren we de ontwikkeling van opleidingen in een co-creatieve setting en verkennen nieuwe onderwijsvormen. Daarbij richt e-Academy zich op studerend en werkend talent. We werken samen met belangrijke partijen uit de markt, onderwijsinstellingen en e-commerceprofessionals. 
 • Verbeteren van Nederlandse export via betere informatievoorziening en slechten van barrières

  Nederland is een exportland, maar de retailexport blijft op Europees niveau achter. Dit terwijl het internet veel kansen biedt om aan buitenlandse consumenten te verkopen. Noodzakelijke voorwaarde daarvoor is het slechten van barrières in de interne markt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal informatie over online verkoop in het buitenland toegankelijk maken via de app ‘Nederland exporteert’. Daarnaast wordt een interactief platform opgesteld voor retailers en andere bedrijven om met elkaar informatie uit te wisselen. De rijksoverheid handelt actief op de meldingen van ondernemers en zet zich in om barrières in de retailexport weg te nemen. 

Kernteam Retailagenda met Wijnand Jongen, Jan Meerman en Hamit KarakusWijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: “Er zijn doorbraken nodig, omdat we de retail samen verder willen brengen. Dat kan alleen als we via de e-Academy vaardigheden van retailers en hun medewerkers versterken. Daarnaast krijgen de veiligheid en snelheid van aankopen een impuls door online identificatie mogelijk te maken.”

Lees hier de volledige Retailagenda. Volg op Twitter de ontwikkelingen via hashtag #retailagenda.

Bekijk hier ons fotoalbum van de kick-off van de Retailagenda. 

Alle winkeliers groeien met e-commerce...

 • Het aantal banen bij webwinkels groeide van 14.000 tot ruim 35.000 in de periode 2007-2013.
  In dezelfde periode steeg de werkgelegenheid in de detailhandel met 5%;
 • In 2013 startten 9.334 webwinkels. 14.000 ondernemers begonnen een winkel. Twee derde daarvan waren webwinkels;
 • Met € 6,58 miljard werd in de eerste helft van 2014 18% van de consumentenbestedingen online gedaan. Dit is een groei van 6%;
 • Voor 2014 wordt de online retail omzet geraamd op €13,8 miljard wat een verwacht groeicijfer van 8% is. 

...door te kiezen voor innovatie, export en scholing

Winkeliers kunnen tot 2020 €2,3 miljard toevoegen aan het bbp, want Europa en de wereld zijn afzetmarkten.
 • Leveren over de grens vereenvoudigen en btw-afdracht versimpelen;
 • Regels wijzigen die onderscheid tussen on- en offline retail in stand houden;
 • Geef innovatief en disruptief ondernemerschap een kans door nieuwe diensten te omarmen en faciliterende slimme regels te maken;
 • Komen tot schaalvergroting en export door afzet te organiseren via (mondiale) verkoopplatforms;
 • Laat winkels groeien met gekwalificeerde medewerkers door op alle onderwijsniveaus ict-skills te borgen in onderwijsprogramma’s.