Real-time betalingsverkeer

Wat is er aan de hand?

Real-time betalingsverkeer is feitelijk niet meer dan een directe contante betaling geschikt maken voor de online sector. Dit sluit aan op de digitalisering van de maatschappij: er is een toenemende behoefte om zonder vertraging overal en altijd te kunnen betalen. Voor consumenten is het niet te bevatten dat de verwerking van een betaling meerdere dagen kan duren terwijl fysieke goederen de zelfde dag nog geleverd worden. Betalingen moeten het hele jaar door verwerkt worden. Dus ook in weekenden en tijdens feestdagen. 

Wat wil Thuiswinkel.org?

Gelukkig wordt de meerwaarde van real-time betalen breed gedeeld in Nederland en hebben de Nederlandse banken in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) een plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden worden bijgeboekt. Ambities van Thuiswinkel.org:

  • Een nieuwe girale infrastructuur gebaseerd op SEPA standaarden die in de basis alle diensten, producten en klantgroepen kan ondersteunen.
  • Een veilige en betrouwbare infrastructuur die toekomstbestendig is.
  • Een open infrastructuur die ook voor alle (kleinere) banken en andere betaaldienstverleners gelijk toegankelijk is (“level playing field”).
  • Een oplossing die aansluit op andere Europese ontwikkelingen.
  • Zodra de infrastructuur klaar is kunnen bestaande betaalproducten er naartoe migreren.
  • Nieuwe innovatieve producten en diensten kunnen op de nieuwe infrastructuur ontwikkeld worden.

Wat is er gedaan? 

Thuiswinkel.org is stakeholder geworden in dit project van Betaalvereniging om real-time betalingsverkeer zo snel als mogelijk te realiseren in Nederland. Via de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe waar wij onderdeel van uitmaken, is Thuiswinkel.org actief in de Euro Retail Payments Board dat onder voorzitterschap van de Europese Centrale Bank druk zet op realisatie van real-time betalingsverkeer op Europees niveau.