Online betalen in Nederland 2013

In deze zevende, jaarlijkse Position Paper doen de Nederlandse webwinkels, verenigd in Thuiswinkel.org, 12 aanbevelingen voor veilige en gebruiksvriendelijke betaalmethoden. Deze aanbevelingen zijn erop gericht consumenten zo goed mogelijk van dienst te zijn en de groei van de Nederlandse e-commerce sector te waarborgen.

Thuiswinkel.org roept stakeholders in het betalingsverkeer op de aanbevelingen te verwezenlijken en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de jonge en dynamische ecommerce-sector.

Dit zijn de aanbevelingen in het kort:

De gezamenlijke Nederlandse banken en Currence 

 1. Dring de downtime van iDEAL terug, verbeter de communicatie in het geval van ongeplande niet-beschikbaarheid, zowel naar consumenten als naar webwinkels en leg op een sturende manier deze doelen vast in een stelsel van afspraken met webwinkels.
 2. Zorg voor een spoedige introductie en uitrol van mobiel iDEAL.
 3. Zoek mogelijkheden zodat de betaler weet aan wie betaald is.

De Nederlandse banken en de card-schemes

 1. Beperk de verschillen tussen 3D Secure onderling, zodat standaardinformatie aangeboden kan worden en consumenten weten waar ze aan toe zijn en 3D Secure omarmen. 
 2. Zorg dat 3D Secure geschikt is voor het mobiele betalingsverkeer en bepleit dat online betalingen met credit cards met minder inlog codes gedaan kunnen worden.

PayPal en achteraf betalen

 1. Geef meer duidelijkheid over de geldende PayPal verkoperbescherming.
 2. Wees als achteraf betaalmethoden duidelijk over kosten, klantbehandeling en incassotraject naar webwinkels en consumenten.

De Europese Banken en EBA CLEARING

 1. Voer een pan-Europese betaalmethode in waarmee consumenten door heel Europa kunnen betalen via hun bankrekening.

De Nederlandsche Bank 

 1. Werk actief mee aan de realisatie van access to account, in lijn met de Europese ontwikkelingen, in Nederland.

Payment Service Providers 

 1. Wees herkenbaar door de naam van de webwinkel in de omschrijving van de betaling op te nemen.
 2. Werk samen om het proces bij betwiste betalingen te stroomlijnen: help webwinkels bij verweer van onterechte charge back en geef inzicht bij terugkoppeling of land van transactie overeenkomt met land van uitgifte van creditcard.
 3. Webwinkels moeten alle crediteringen standaard via hetzelfde betaalmiddel kunnen laten verlopen als klant heeft gebruikt bij aankoop.