Geoblocking Verordening

Op 3 december 2018 is het verbod op geoblocking in werking getreden. Door deze verordening mag je geen onderscheid meer maken op basis van nationaliteit, verblijfplaats, of plaats van vestiging bij internationale (handels)transacties. Wat betekent dit verbod concreet voor jouw webshop? We hebben hierover verschillende artikelen gepubliceerd. Hieronder vind je ze in een handig overzicht. 

Geoblocking Verordening: Wat mag wel, wat mag niet?

In dit artikel lees je wat je wel en niet meer mag doen onder de nieuwe verordening. Je mag de bezoeker van je website bijvoorbeeld niet meer re-routen naar een andere site. Je mag een Duitse klant bijvoorbeeld niet automatisch doorsturen naar je Duitse webshop. Hier dient de klant vanaf 3 december zelf toestemming voor te geven.

Wat zijn de do's en don'ts?

De belangrijkste regels rondom Geoblocking

In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste regels uit de nieuwe verordening. Deze zijn bewust eenvoudig gehouden en omvatten niet alle details en restricties.

Lees het artikel

Wat betekent de Geoblocking Verordening voor jouw webshop?

De Geoblocking Verordening dwingt je als ondernemer (en/of producent) niet om je zaken uit te breiden naar andere lidstaten. Ook hoef je je prijzen en verkoopvoorwaarden in verschillende landen niet gelijk te trekken. De verordening zorgt er alleen voor dat verkopers van goederen of diensten binnen lidstaten waar ze al zaken doen geen ongelijke voorwaarden hanteren op basis van geofactoren. In dit artikel vind je enkele voorbeelden. 

Lees de voorbeelden

Geoblocking Verordening: Wat betekent dit voor jouw bestelformulier?

Deze verordening verplicht retailers niet om producten of diensten in andere landen te leveren, maar klanten uit andere EU-landen moeten wél de mogelijkheid hebben om ze onder dezelfde voorwaarden als lokale klanten te kunnen aanschaffen. Hoe zit het dan precies met de levering aan klanten uit het buitenland?

Lees de tips

Geoblocking Verordening: Pas je betaalopties aan op waar je wilt leverenIn dit artikel zetten we even kort op een rij wat de Geoblocking Verordening voor jou als ondernemer inhoudt en wat de verordening gaat betekenen voor de betaalmogelijkheden die je aan je klanten aanbiedt.

Lees meer over de opties

Vragen en antwoorden over de Geoblocking Verordening

De Europese Commissie heeft een handig document gemaakt met alle vragen en antwoorden rond de Geoblocking Verordening. 

Download het document