Zoek binnen helpcenter

Wees voorbereid - Bestel op tijd

Sinterklaas wilt ook dit jaar weer dat de pakjes op tijd besteld én bezorgd zijn. Wees net als Sinterklaas goed voorbereid, bestel op tijd! Je kunt de Sint een handje helpen met onze bestel op tijd-tips.

Bekijk de tips


De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar voor de webwinkels. Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat je jouw pakketjes toch op tijd binnen hebt? We beantwoorden hieronder jouw vragen en geven tips.

Veelgestelde vragen

Steeds meer consumenten kopen inmiddels online in Nederland. Het gemak van pakketjes online bestellen is rond de feestdagen groot. Online kun je makkelijk zoeken in het brede assortiment, vergelijken en in alle rust bestellen, dus het aantal pakketjes dat rond de feestdagen online besteld wordt, is vele malen groter dan tijdens een normale week in het jaar. Vorig jaar hadden webwinkels in de week van Sinterklaas gemiddeld 77%* meer omzet dan in een normale week.

Daarbij komt dat er een aantal online-koopdagen uit het buitenland zijn overgewaaid. Denk hierbij aan de Chinese Singles’ Day op 11 november en de Amerikaanse Black Friday (26 november) en Cyber Monday (29 november). Deze dagen liggen slechts een week voor onze lokale held Sinterklaas.

Wanneer veel mensen tot het eind wachten met bestellen, dan stapelen de pakketjes zich bij de webwinkels en vervoerders op. Pakketjes die op vrijdag besteld worden, worden soms pas op maandag aangeboden bij de vervoerder. Met de volumes waar we het hier over hebben, is het dit jaar een extra uitdaging om alles op tijd bij de bestellers te krijgen.

*Cijfers uit het Feestdagenonderzoek 2020

 • Singles’ Day: donderdag 11 november

 • Intocht Sinterklaas: zaterdag 13 november

 • Black Week: maandag 22 t/m vrijdag 26 november

 • Cyber Monday: maandag 29 november

 • Sinterklaas: zaterdag 5 december

 • Kerstmis: zaterdag 25 en zondag 26 december

Er worden veel meer pakketjes besteld dan in een normale week. Hoewel webwinkels en vervoerders er alles aan doen om alles op tijd geleverd te krijgen, kun je je niet overal op voorbereiden. Slecht weer en drukte op de weg kunnen redenen zijn.

Over het algemeen geldt: hoe eerder besteld, hoe beter. Wat precies op tijd is, is lastig om te zeggen. Webwinkels informeren hun klanten daar zelf over, bijvoorbeeld met een statement op hun webshop, via mail en via Track & Trace.

De consument wordt online goed geïnformeerd over de beschikbaarheid van artikelen en de te verwachten levertijd. Als je op tijd bestelt, dan ervaar je onverminderd het gemak van online winkelen.

 • Bestel de cadeaus ruim voor de dag dat je ze nodig hebt. Wacht niet tot het laatste moment als dat niet hoeft.
 • Bestel doordeweeks in plaats van in het weekend, om de piekdagen bij webwinkels en bezorgers te vermijden.
 • Als je het graag thuisbezorgd wilt hebben, kies dan een moment waarop je zeker weet dat je thuis bent en houd Track & Trace goed in de gaten. Wijzig de bezorging als je plannen veranderen, laat het bij de buren afleveren of op een ‘afgesproken plek’. De bezorger hoeft dan niet dubbel te rijden.
 • Als je niet thuis bent, laat dan je pakketten afleveren op een servicepunt. De pakketbezorger komt dan niet voor een dichte deur te staan, je kunt het pakket ophalen wanneer je wilt en je voorkomt dat het voortijdig in handen komt van degene die je wilt verrassen.
 • Meld je aan voor de nieuwsbrief van je favoriete webwinkel, zodat je weet welke aanbiedingen er zijn en wanneer.
 • Veel webwinkels geven ook kortingen in de periode voor de feestdagen. Ook zijn in de week voorafgaand aan Black Friday (26 november) al veel producten met korting verkrijgbaar. Wachten tot die ene vrijdag is dus in veel gevallen niet nodig.
 • Probeer je aankopen te bundelen bij de webshop en koop je cadeautjes in één keer bij de webwinkel.

Met deze campagne roept Thuiswinkel.org namens webwinkels en vervoerders de consument op om op tijd te bestellen voor Sinterklaas. De campagne bestaat uit een commercial waarin Sinterklaas heel blij dat alle pakketjes op tijd zijn besteld én bezorgd. De radiocommercial is te horen bij alle grote radiozenders. De videocommercial is te zien bij sites als RTL XL, Kijk.nl. NU.nl , AD.nl en Youtube. Bekijk hier de videocommercial.

Van 1 november tot en met 22 november is de campagne te horen op alle grote radiozenders en te zien op websites als: RTL XL, Kijk.nl, Nu.nl, AD.nl en Youtube.

Webwinkels en vervoerders hebben extra maatregelen genomen om tijdens de feestdagen alle vraag op tijd te kunnen verwerken. Zo hebben vervoerders nieuwe pakketcentra geopend en de communicatie met de ontvanger van het pakket nog verder verbeterd. Webwinkels helpen consumenten met het kiezen van de juiste afleveroptie, hebben hun distributiecentra opgeschaald en werken bijvoorbeeld met verpakkingsmachines om sneller en kleiner te verpakken.