Corona en de bijbehorende overheidsmaatregelen hebben veel impact op online winkelen. We snappen dan ook dat je hier vragen over hebt. Blijven webwinkels en/of afhaalpunten wel open tijdens een lockdown en kan ik eventuele retourpakketjes nog meegeven met de pakketbezorger. In de faq's hieronder geven we antwoord op al deze vragen.
Bij het beantwoorden van deze vraag volgen wij het RIVM: De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is.
Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk, maar de kans dat je ziek wordt is erg klein. Uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen. Deze onderzoeken vonden plaats onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. Het is mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden. De hoeveelheid virus die via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen. De belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden.
Bron: RIVM
Laatste update: 8 april 2020
“Het belang van e-commerce als sector om thuis te kunnen overleven en thuis te kunnen werken is absoluut cruciaal”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. In veel landen om ons heen, zijn nog strengere maatregelen ingesteld dan in Nederland. Hier mogen consumenten alleen nog bij wijze van grote uitzondering de straat op. In deze landen is de rol van webwinkels cruciaal. Gelukkig zien we overal in Europa dat webwinkels door nationale overheden in staat worden gesteld deze vitale rol op zich te nemen, waarmee het overal voor consumenten mogelijk is om online producten en diensten te kopen en te laten bezorgen.
Lees in dit artikel meer over de vitale rol van webwinkels in Europa.
Er zijn altijd manieren om zo efficiënt mogelijk online te winkelen.
Maar vooral: blijf normaal online winkelen. ‘’Webwinkels en de logistieke keten staan onder druk. Als iedereen zich normaal gedraagt, dan is er niets aan de hand’’, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. We vragen als branche en webwinkels begrip van consumenten in deze tijden.
Laatste update: 14 december 2020
Alle vervoerders nemen hygiënemaatregelen zodat ze hun dienstverlening zo optimaal mogelijk kunnen blijven aanbieden en tegelijkertijd de verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. De veiligheid van medewerkers en klanten staat voorop.
Wil je precies weten welke maatregelen de vervoerder neemt? Kijk dan op de website van je vervoerder. De meesten hebben een webpagina ingericht waarin ze je informeren over hun maatregelen met betrekking tot het coronavirus:
Bron: Sendcloud
Laatst geüpdatet: 14 december 2020
Ja, je kunt je retourpakket nog meegeven aan de postbezorger wanneer hij een ander pakket bij je bezorgt. Bezorgers houden zich aan de maatregelen voor het coronavirus en houden 1,5 meter afstand bij het uitwisselen van het pakket. Door de drukte bij postbezorgers kan het voorkomen dat er onvoldoende ruimte is om retourpakketten aan te nemen. Houd daar rekening mee.
Je kunt ook gebruikmaken van inleverpunten om je retourpakket in te leveren. Kijk op de website van je vervoerder om het dichtstbijzijnde inleverpunt te vinden:
Webwinkels dienen zich te houden aan een beloofde of afgesproken levertijd. Is er niets afgesproken? Dan moeten webwinkels het pakket bezorgen binnen 30 dagen. Zodra je extra kosten moeten maken omdat het pakket niet of later geleverd wordt, dan hoeft de webwinkel dit niet te vergoeden. Vanwege de coronacrisis is er sprake van overmacht.
“Webwinkels en vervoerders doen er op dit moment alles aan om alle bestellingen zo veel mogelijk te blijven bezorgen, maar door de enorme drukte en veiligheidsmaatregelen kan er lokaal vertraging ontstaan,” aldus Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org. "We vragen als branche en webwinkels begrip van consumenten in deze tijden."
Ja, je kunt bij webwinkels blijven bestellen en pakketjes worden nog steeds afgeleverd aan de deur. Zolang dat op een veilige manier kan, blijven pakketjes op verantwoorde wijze geleverd worden. Postbezorgers nemen daarbij hun eigen maatregelen om pakketjes veilig af te kunnen leveren.
Het kan wel voorkomen dat pakketjes later bezorgd worden dan je gewend bent. Zorg dus dat je je pakketjes op tijd besteld en heb geduld als het iets langer duurt dan normaal. Vervoerders en webwinkels zullen je zo goed mogelijk op de hoogte houden.
Het dringende advies vanuit de overheid is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een pakket binnen 14 dagen terugsturen, kan daardoor lastig worden. Om deze drempel bij consumenten weg te nemen en de veiligheid van online winkelen te garanderen, roept Thuiswinkel.org webwinkels op om de retourtermijn van bestellingen tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen. Hiermee geven we de markt, consumenten en bezorgers rust. Het is aan de webwinkel zelf om mee te gaan in dit advies. Zij geven op hun website zelf aan welke retourtermijn zij hanteren.
Lees hier het artikel dat we over het verlengen van de retourtermijn schreven
Vanwege de coronacrisis stellen consumenten meer vragen dan normaal en zoeken ze eerder contact. Het is voor webshops, vervoerders en leveranciers onmogelijk om bepaalde producten eerder bij klanten te krijgen. Door de coronamaatregelen in de hele wereld is er geen capaciteit of is de voorraad schaars.
Aan de oproep van de overheid om thuis te gaan werken is massaal gehoor gegeven. Zo moest er in korte tijd veel geregeld worden om klantenservices bereikbaar te houden. De grootste zorg gaat naar de onzekerheid over continuïteit, gezondheid en informatievoorziening. Voor klantenservices is het dus ook een uitdaging om vanuit huis consumenten goed te helpen. Dit zorgt voor meer druk op de klantenservice tijdens de coronacrisis.
Lees in dit artikel meer over de drukte bij de klantenservice