Tekstversie Veilig online shoppen 

[Muziek]

Online shoppen wordt ook in Nederland steeds populairder, maar daarmee groeit helaas ook het aantal fraudepraktijken. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je veilig online shopt? Ik heb vijf tips voor je.

De eerste tip die ik jullie wil meegeven is dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook het geval en dan kun je er maar beter ver van weg blijven. 

Als tweede wil ik jullie aanraden om altijd te kijken of een webshop een keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat je  te maken hebt met een partij die veilig en betrouwbaar is. Met webshops zonder keurmerk loop je altijd meer risico.

De derde tip is dat je altijd moet kijken of de url klopt met de website. Allereerst moet je kijken of er een veilige verbinding is met https. Als er geen s achter http staat, is het een onveilige verbinding, en daarnaast moet de tekst in de url ook kloppen met wat er verkocht wordt op de website. Bijvoorbeeld als een website schoenverkopen.nl is en hij verkoopt elektronica dan weet je dat het foute boel is.

De vierde tip is dat je ook altijd even moet kijken naar de opmaak van de website en dat het belangrijk is dat er verschillende betaalmethoden worden aangeboden. Dat is ook wettelijk verplicht. Daarnaast kun je altijd kijken of de contactgegevens voldoende zijn, dus niet alleen een e-mailadres maar ook bijvoorbeeld een telefoonnummer of een fysiek adres. En een belangrijke graadmeter is natuurlijk: staan er veel spelfouten op de website?

Als laatste tip wil ik graag meegeven dat je goed moet gaan kijken wat anderen zeggen over de website. Is het een goede site, is het een slechte site? Er is heel veel informatie te vinden op internet. Via Google kom je snel tot een goed beeld van wat de website precies inhoudt.

[Muziek]

Inmiddels zijn er in Nederland al veel veilige webshops. Mocht je toch nog twijfelen over een aankoop of over een webshop, hou deze vijf tips dan even in je achterhoofd en je weet zeker dat je veilig online aan het shoppen bent.