Tips voor een zorgeloze zomervakantie

De vakantie staat weer voor de deur! Namens de medewerkers van Thuiswinkel.org en al onze leden wensen we je een fantastische zomer. Heb jij al leuke plannen? Ga je kamperen in een tentje of kies je toch liever voor de luxe en het comfort van een vakantiehuisje. Pas in dat laatste geval dan wel op voor fraudeurs. Online een huisje (ver)huren was nog nooit zo makkelijk en populair, en dat weten oplichters natuurlijk ook. Lees daarom onze tips en geniet van een zorgeloze zomervakantie.

Online boeken gaat hartstikke makkelijk en snel. Je kunt verschillende selecties maken tot je het perfecte huisje hebt gevonden, in een paar clicks boeken en voor je het weet geniet van je welverdiende vakantie. Maar als je online zoekt op ‘fraude vakantiehuis’, dan heb je binnen no time 4000 hits te pakken. En de verhalen liegen er niet om: de huisjes bestaan niet of zijn al bezet, het appartement is lang niet zo mooi als op de foto’s, gedupeerden zijn hun geld kwijt en krijgen geen contact meer met de verhuurder of ze zijn zelfs de dupe van identiteitsfraude. Kortom, weet wat je doet en boek je vakantie veilig online bij de leden van Thuiswinkel.org en/of ANVR.

Wat kunnen tekenen van fraude zijn?

 • Als een huisje of appartement onder de gemiddelde huurprijs wordt aangeboden, dan duidt dat meestal op fraude. Ook hier geldt: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. 
 • Contact is bij fraudeurs vaak enkel mogelijk via e-mail. Betrouwbare partijen zijn meestal via verschillende manieren te bereiken. 
 • In de communicatie zitten veel spel- en grammaticafouten.
 • De druk om snel te boeken is hoog. Je krijgt bijvoorbeeld korting als je voor een bepaalde tijd het hele bedrag overmaakt.
 • Er wordt gevraagd om een voorschot via een buitenlandse bankrekening of via money transfers als Western Union of MoneyGram.
 • Er zijn helemaal geen of alleen overdreven positieve reviews.
 • Je hebt er zelf niet helemaal een goed gevoel bij. Als je twijfels hebt, kun je het beter niet doen.

Waar kun je (extra) op letten?

 • Check of ze zijn aangesloten bij brancheorganisatie ANVR, garantiefonds SGR of Thuiswinkel.org.
 • Zijn er reviews over de organisatie en het huisje en lijken die betrouwbaar?
 • Zijn er verschillende manieren waarop je contact met de organisatie kunt opnemen?
 • Bekijk de locatie alvast via Google Streetview. Zo weet je in ieder geval of deze bestaat. 
 • Google de verhuurder en neem telefonisch contact met ze op. 
 • Betaal altijd via de boekingssite en niet buiten de website om, ook niet als je daarmee korting kunt krijgen. Laat het contact ook zoveel mogelijk via de boekingssite lopen. 
 • Betaal alleen via een beveiligde online omgeving. Dat kun je in je browser zien als er voor de domeinnaam “https” staat in plaats van “http”. Betalen met creditcard zorgt er bovendien voor dat de betaling is verzekerd. Kan dat niet, betaal dan in elk geval niet het gehele bedrag vooruit.
 • Lees het huurcontract goed door. Alle gegevens van de dienst moeten erin staan, evenals de uiteindelijke kosten.
 • Check de domeinnaam voor de zekerheid via www.sidn.nl/whois of www.who.is

Ben je slachtoffer van vakantiefraude? 

Doe onmiddellijk aangifte bij de lokale politie op je vakantiebestemming en in je eigen woonplaats als de vakantiewoning niet blijkt te bestaan. Als je de vakantie hebt betaald via een automatische incasso, laat het geld dan door je bank terugstorten. Je kunt je melding ook bij de Fraudehelpdesk neerleggen. De Fraudehelpdesk is een centraal punt in Nederland voor informatie, vragen en meldingen over fraude en oplichting. Deze helpdesk is er voor burgers en bedrijven en heeft een handig artikel geschreven om vakantiefraude te voorkomen. Dit vind je op www.fraudehelpdesk.nl/vakantiefraude/. En natuurlijk kun je ook terecht bij www.politie.nl

De zomervakantie is altijd een periode waar iedereen naar uitkijkt om tot rust te komen en de batterij weer op te laden. Via deze tips hopen we dat je de beslommeringen van eventuele oplichting bespaard blijven en je dus ook echt een zorgeloze zomer tegemoet gaat.