Wat houdt het pilotplan in?

Uit één van de actiepunten van de Retailagenda volgt dat er een plan wordt opgesteld voor een eID pilot die bijdraagt aan veiliger en slimmer (online) aankopen. De pilot houdt in dat dit jaar 1000 consumenten in 2 gemeenten in Nederland een eID middel tot hun beschikking krijgen, waarmee zij terecht kunnen bij een aantal specifieke retailers.

Voordeel consument

De consument kan zich met één middel bekend maken bij (online) winkels (die aangesloten zijn op eID). Het voordeel is dat zij niet voor iedere dienst een ander wachtwoord hoeven te gebruiken en te onthouden. Ook is het voor consumenten een groot voordeel dat zij bij eID aangesloten webwinkels zekerheid hebben dat zij niet te maken hebben met een fake-website.

Voordeel (web)winkel

Andersom geeft eID ook de webwinkel meer zekerheid over de identiteit van zijn klanten. Zo kan het middel bijvoorbeeld van pas komen bij leeftijdsverificatie voor de verkoop van alcohol. Ook om afleverfraude of betaalfraude te voorkomen komt eID goed van pas. Om ook conversievoordelen op te leveren wordt ten slotte gekeken naar de mogelijkheden om een middel in te kunnen zetten om een versnelling van het afrekenproces te bereiken. Om draagvlak te creëren en eID direct in alle kanalen toe te passen moet het middel zowel online als offline bij retailers kunnen worden gebruikt.

 

Terug naar het overzicht