Sprekers Thuiswinkel Privacyseminar 

Léon Mölenberg

Senior beleidsadviseur en jurist bij Thuiswinkel.org

Léon Mölenberg

Léon Mölenberg (mr. dr.) is senior beleidsadviseur en jurist bij Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe. Zijn deskundigheid ligt met name op het terrein van het consumenten contractenrecht, verkoop op afstand, privacy, databescherming en (oneerlijke) mededinging. Hij behartigt de belangen van de Ecommerce branche in Brussel en lobbyt namens Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe in Brussel. Hij vertegenwoordigt de branche onder meer in het stakeholderoverleg met de Artikel 29 Werkgroep en de adviesgroep voor de Europese Commissie ter begeleiding van de implementatie van de AVG. Hij is tevens actief in de Commissie Consumentenrecht & Privacy bij Thuiswinkel.org en het e-Regulations Committee van koepelorganisatie Ecommerce Europe.

Presentatie: Wat houdt de nieuwe privacywet in voor webwinkels?
Léon geeft je in een half uur een algemene introductie over het ontstaan en de reden van invoering van de AVG. Hij zal vertellen welke impact deze nieuwe wetgeving zal hebben op webwinkels, wat er in grote lijnen gaat veranderen en waarom het belangrijk is dat webshops aan de AVG voldoen. Hij zal in het bijzonder ingaan op profiling. Wat houdt dit in en wat is de impact voor webwinkels?

Michelle Wijnant

Juridisch adviseur privacy bij ICTRecht

Mr. Michelle Wijnant is juridisch adviseur bij ICTRecht. ICTRecht is een juridisch adviesbureau dat praktisch advies geeft op het gebied van ICT en recht. Binnen ICTRecht houdt Michelle zich voornamelijk bezig met alle juridische aspecten rondom privacy. 

Presentatie: AVG-toestemming & informatie
Voor webwinkels is het bewaren van persoonsgegevens standaard voor het uitvoeren van de verkoop. Toch wil je ook op de juiste manier toestemming vragen voor het gebruik van deze gegevens voor (re)marketingacties. In haar presentatie vertelt Michelle wat er verandert aan het toestemmingsvereiste onder de AVG, hoe je voldoet aan je informatieplicht en wat nu een praktische aanvliegroute is. 

Elaine Oldhoff en Vincent Romviel

Adviseur Privacy en jurist

Elaine Oldhoff werkt sinds 2013 bij Thuiswinkel.org en houdt zich als beleidsadviseur vooral bezig met onderwerpen als consumentenrecht en privacyvraagstukken, met name in relatie tot cookies en vormen van direct marketing. Ze is secretaris van de Commissie Consumentenrecht & Privacy bij Thuiswinkel.org en actief in de e-Regulations Committee van koepelorganisatie Ecommerce Europe. 

Vincent Romviel is jurist en 3 jaar werkzaam bij Thuiswinkel.org. Hij is gespecialiseerd in consumentenrecht, maar houdt zich bezig met alle juridische aspecten van e-commerce. Hij houdt zich binnen Thuiswinkel.org bezig met compliance met betrekking tot privacy en de wet verkoop op afstand. Daarnaast adviseert hij leden van Thuiswinkel.org over hun rechtspositie binnen het consumentenrecht en intellectueel eigendomsrecht. Ook houdt hij zich bezig met het tegengaan van malafide websites en blogt hij over wet- en regelgeving, zowel voor leden als voor consumenten.

Presentatie: De Thuiswinkel Privacytool helpt je praktisch verder
In deze kennissessie helpen Vincent en Elaine je praktisch bij het implementeren van de Privacyverordening in je organisatie. In deze interactieve sessie word je als webwinkel aan de hand meegenomen. Ze passen de theorie graag toe op jouw webwinkel en laten met behulp van taken, vragenlijsten en stappenplannen zien hoe je moet voldoen aan de lastige verplichtingen van die nieuwe wet. Geen ingewikkelde wetteksten meer lezen of advocaten inschakelen. Ze helpen je op weg en laten zien hoe de handige én gratis tool werkt en jou kan ondersteunen.

Aleid Wolfsen

Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens

Aleid Wolfsen is in 2016 benoemd tot voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Voor zijn benoeming tot voorzitter van de AP heeft Wolfsen zowel in de politiek gewerkt als binnen de rechterlijke macht. Tussen 1998-2001 was hij rechter in Amsterdam en daarna tot begin 2002 vice-president van de rechtbank Haarlem. Van mei 2002 tot 2008 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en hield hij zich onder meer bezig met Justitie en Antilliaanse zaken. Hij was van 2008 tot 2014 burgemeester van Utrecht. Wolfsen was van 1979 tot 1994 in verschillende functies werkzaam bij het parket van de officier van justitie en bij de arrondissementsrechtbank in Zwolle. 

Presentatie: De AVG en webwinkels
Iedere webwinkel verwerkt persoonsgegevens, bijvoorbeeld om producten en diensten aan klanten te kunnen leveren. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Hoe bereid je je hierop voor? Een tipje van de sluier: bezoek hulpbijprivacy.nl en maak gebruik van de AVG-regelhulp om te weten waar u extra aandacht aan moet besteden.