Bewust Bezorgd

De Nederlandse e-commercebranche is de eerste logistieke sector in Europa die gezamenlijk de impact systematisch gaat meten om doelgericht de CO2-uitstoot verder te verlagen. Met name in de bezorging van pakketten van het laatste overslagpunt naar de consument, kan vooruitgang worden geboekt. Met deze ambitie kunnen wij de eerste logistieke sector zijn die voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Buitengewone samenwerking

Hoewel slechts 1% van alle uitstoot door zakelijk transport afkomstig is van e-commerce, willen webwinkels en vervoerders pakketbezorging nog duurzamer maken. De e-commercesector streeft ernaar dat de CO2-uitstoot in de logistieke operatie in 2025 is gehalveerd ten opzichte van de huidige uitstoot. Een rekenmodel dat de CO2-uitstoot voor de pakketbezorging inzichtelijk maakt, gaat daarbij helpen. Uniek hierbij is dat zowel grote webwinkels als bol.com, wehkamp, Coolblue en OTTO als de vervoerders PostNL, DHL en Dynalogic zijn betrokken bij de ontwikkeling van het rekenmodel. Dit initiatief is een aanvulling op eerdere ontwikkelingen ter bevordering van duurzame e-commerce.

Benieuwd hoe het geavanceerde rekenmodel werkt?

Het rekenmodel is door Thuiswinkel.org, Connekt en Topsector Logistiek ontwikkeld in samenwerking met webwinkels en vervoerders en voldoet aan Europese normen. Het model berekent hoeveel CO2-uitstoot het versturen van een pakketje met zich meebrengt. Zo kunnen de deelnemers direct inzien waar de mogelijkheden zitten om de logistieke operatie verder te verduurzamen. De eerste webwinkels zullen de rekentool in 2018 implementeren. Klik op de eerste stap om te zien het proces verder verloopt!

Stap 1: Als een consument een online bestelling doet, start de 1 logistieke keten.

Consumentencampagne Bewust Bezorgd

Naast het rekenmodel en de duurzame initiatieven die hieruit volgen, kunnen ook consumenten zelf een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Met de campagne Bewust Bezorgd laten we consumenten zien hoe ze de bezorging van hun pakketje gunstig kunnen beïnvloeden. Zo kunnen consumenten ook zelf een bijdrage leveren aan een schoner milieu. 

Wil je zien hoe? Doe de test!