Betalingsverkeer en webwinkels

Digital transactions

Digitale transacties zijn essentieel voor webwinkels, omdat ze over de verwerking van de transacties gaan en het geld dat ondernemers verdienen. De innovatie, verbetering en beveiliging van (online) betaalmethoden vraagt continu om de inbreng van webwinkels. Daarnaast is de e-commercesector een mondiaal speelveld en zowel consumenten als retailers kijken nemen al vaak een kijkje over de grens.

Actuele issues

 • Hoge kosten: banken en externe payment providers houden vast aan hoge afwikkelingsvergoedingen en verwerkingskosten, vooral voor gemakkelijke en gebruiksvriendelijke betalingsoplossingen.
 • Identificatie van de klant: door een gebrek aan uniforme elektronische identificatiesystemen moeten consumenten en webwinkeliers zich door een zwaar proces van klantauthenticatie en -identificatie worstelen.
 • Gecompliceerde checkout-processen: er gaat conversie verloren omdat consumenten het proces vroegtijdig verlaten wanneer de autorisatie en authenticatie te veel stappen bevat.

De lobby: wat willen webwinkels?

 • Het faciliteren van een risk-based benadering van elektronische betalingsauthenticatie om de business modellen van online retailers te bewaken.
 • Het faciliteren van interoperabiliteit van betalingssystemen tussen alle Europese lidstaten en op alle online apparaten.
 • Het bewaken van de toegang van nieuwkomers op de markt tot de klantgegevens van banken.
 • Het ondersteunen van ontwikkelingen in pan-Europese elektronische identificatiestelsels.

Resultaten

Thuiswinkel.org heeft in samenwerking met verschillende partijen een belangrijke bijdrage geleverd aan de volgende resultaten op het gebied van digital transactions:

 1. De totstandkoming van iDEAL; al jarenlang veruit de meest gebruikte Nederlandse online betaalmethode. iDEAL is een van de succesfactoren van e-commerce in Nederland.
 2. Na jaren aandringen de introductie van mobiel iDEAL door alle grootbanken. 
 3. De beschikbaarheid van iDEAL is verbeterd; door druk is vaart gemaakt met ontkoppeling van internetbankieren en iDEAL.
 4. Belangrijke stap gezet in communicatie over niet-beschikbaarheid iDEAL; meegewerkt aan openbare website over actuele status iDEAL
 5. Bieden van praktische oplossingen om klanten vast te houden bij mislukte iDEAL transacties; gezorgd voor aanpassingen in Merchant Integratie Gids iDEAL.
 6. Door periodiek overleg en preventieve communicatieafspraken met Payment Service Providers en creditcardmaatschappijen is de dienstverlening verbeterd, fraudepreventie geoptimaliseerd en het aantal onterechte 'charge backs' sterk gereduceerd.
 7. Actief gelobbyd voor regulering van 'creditcard fees' (MIF): tarieven zijn Europees gemaximeerd wat het betalingsverkeer goedkoper maakt.
 8. Actief gelobbyd voor update Payment Service Directive (PSD2); gezorgd dat ruimte blijft voor innovatie in (Europees) betaallandschap en hoge mate van interoperabiliteit.

Onze adviseur Digital transactions

Vragen op het gebied van Digital transactions? Onze adviseur staat voor je klaar.

Just Hasselaar, policy adviser digital transactions

justhasselaar

Just HasselaarJust is aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als historicus, met een master in Internationale Betrekkingen. Na zijn studie is hij onder meer werkzaam geweest in public affairs, stakeholdermanagement en strategisch advies. De rode draad in zijn werkverleden is dat hij graag complexe zaken begrijpelijk maakt en waar nodig samenwerkingen probeert te verbeteren. Bij Thuiswinkel.org werkt hij onder de noemer Digital transactions aan een zo goed en efficiënt mogelijke omgeving voor het betalingsverkeer, zowel in Nederland als in Europa.