Luisterrijk: “We hebben de markt voor luisterboeken gecreëerd”

Categorie
Gepubliceerd op: 15 april 2019
Bijgewerkt op: 17 maart 2021
Geschreven door
Interview Luisterrijk Audiobook Boek Koptelefoon 800X400

Al ruim tien jaar lid van Thuiswinkel.org met een unieke webshop: Luisterrijk. Met de verkoop van Nederlandse digitale luisterboeken zijn ze in een niche gedoken en hebben ze de consumentenmarkt in Nederland gecreëerd. “De markt voor luisterboeken groeit in Nederland en wij zijn daar mooi op tijd mee begonnen. Dertien jaar geleden hadden we niet kunnen voorspellen dat de zaken zo goed zouden gaan”, vertelt Huub van de Pol, mede-eigenaar.

In Amerika was het kopen van digitale luisterboeken al heel normaal, maar in Nederland bestond die mogelijkheid nog niet. Daarom zijn Huub van de Pol en Dirkjan van Ittersum in 2006 een webshop gestart in de verkoop van digitale luisterboeken. “In Nederland kon je alleen cd’s kopen van luisterboeken, maar geen digitale bestanden. Wij zijn in dat gat gesprongen. Dat heeft behoorlijk wat investering, uitzoekwerk en uren gekost, maar dat heeft zich inmiddels terugverdiend. Toen we hiermee startten hadden we misschien niet verwacht dat het zo succesvol zou worden. Het Nederlandse taalgebied is klein, dus je moet die kansen wel echt zien en durven te grijpen. Maar de kansen waren er wel degelijk en de markt hebben we gecreëerd”, vertelt Huub.

Ze hebben alles zelf ontwikkeld en gebouwd en hebben daarnaast zelf de rechten verworven bij meer dan 200 uitgeverijen. De focus van Luisterrijk ligt op Nederland, maar ze vinden het ook leuk om een paar goede Engelse titels te bieden. Daarnaast hebben ze verschillende luisterboeken in Nederlandse dialecten.  “We maken niks zelf, we verkopen eigenlijk alleen door. We zien dat de markt voor luisterboeken begint te groeien in Nederland. Onze doelgroep is eigenlijk gelijk aan de boekenlezer. Misschien iets meer vrouwen dan mannen, en met een leeftijd van 35+. We hebben veel terugkerende klanten, dus daar zijn we heel blij mee. Het blijft een uitdaging om nieuwe klanten te werven. Daarom zijn we al jaren partner in de Week van het Luisterboek, die dit jaar op 6 mei begint. Daarmee hopen we weer meer mensen aan het luisterboek te krijgen”, vertelt Huub. Ook komen we dan met een geheel nieuw ontworpen webshop die weer helemaal bij de tijd is.

Innovatie Award voor beveiliging content

Op de vraag hoe ze omgaan met illegale downloaders is Huub heel duidelijk: “We hebben daar weinig last van. Dat komt doordat onze luisterboeken na aankoop makkelijk te downloaden zijn en we geen consument-onvriendelijke DRM-beveiliging gebruiken. Wanneer producten schaars zijn of moeilijk te bereiken, dan werk je illegale downloads in de hand. Wij hebben dat juist opengegooid. Geen gedoe met beveiligingscodes of iets dergelijks. Onze klanten kunnen en mogen de luisterboeken gewoon op cd branden en delen met hun familie of vrienden. Er zit wel een watermerk van de koper op de content, waardoor wij kunnen zien wie een bestand illegaal ter download online heeft gezet. Deze innovatie heeft ons de Thuiswinkel Innovatie Awards opgeleverd in 2009. Daar zijn we ontzettend trots op”, licht Huub toe. Natuurlijk heeft Luisterrijk al een aantal jaren ook een eigen app voor smartphone en tablets.

DC voor luisterboeken

In 2011 hebben ze een extra hoofdstuk aan hun werk toegevoegd: de distributie van hun eigen content via derden. “Zie het als een soort Centraal Boekhuis waar alle boekhandelaren hun boeken inkopen. Wij doen hetzelfde met de digitale luisterboeken en zijn de toeleverancier voor elke partij die ze verkoopt, verhuurd of uitleent. Zo kunnen bijvoorbeeld ook openbare bibliotheken de digitale luisterboeken uitlenen”, geeft Huub aan. In de toekomst zien ze deze distributieafdeling verder groeien en werken ze nu al samen met buitenlandse platformen dieom de Nederlandse boeken daar aan te bieden.

Geen nadelen aan toegankelijke webshop

Luisterrijk.nl is een toegankelijke website. “In het begin associeerden mensen luisterboeken met blind zijn. Die doelgroep wees ons er dan ook op dat onze website niet toegankelijk was. En hoewel blinde en slechtziende mensen niet per se onze hoofddoelgroep is, vonden we wel dat we dat aan moesten passen. Daardoor is accessibility een vast onderdeel geworden in alles wat we doen. Het kost misschien iets meer testtijd en investering, maar verder zijn er geen nadelen aan het hebben van een toegankelijke webshop”, vertelt Huub.

Tien jaar lid van Thuiswinkel.org

“We zijn toentertijd lid geworden omdat we met het keurmerk wilden laten zien dat we een degelijke webshop hebben. Een mooi bijkomend voordeel was de strenge certificering die ervoor zorgt dat we alles op orde hebben. Daarnaast maken we veelvuldig gebruik van de juridische diensten, zoals de goede algemene voorwaarden die zijn opgesteld”, licht Huub zijn tienjarig lidmaatschap toe.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp