Je bestelt iets op een Nederlandse webshop, maar krijgt na weken wachten een pakketje uit China. Dan heb je iets besteld bij een dropshipper. Het product is soms slecht van kwaliteit of anders dan je verwachtte, en terugsturen is vaak een probleem. De Consumentenbond ontvangt de laatste tijd veel klachten over dropshipping. Daarom vertellen zij in dit artikel meer over dropshippers en hoe een slechte dropshipper te herkennen is.
Sommige webwinkels werken met dropshipping. Als je iets bestelt, plaatst de webwinkel je bestelling simpelweg bij een leverancier (vaak in Azië) en laat het artikel rechtstreeks door die leverancier naar jouw adres sturen. Dropshipping is ontzettend populair bij beginnende webwinkels, omdat ze zelf geen voorraad hoeven aan te houden.
Het zijn vaak jonge mensen die beginnen met dropshippen. Zij beginnen met het in orde maken van hun eigen website, zetten de orders door naar China en weten zo hun winst te maken. Toch houden veel beginnend dropshippers niet altijd rekening met de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel wetten en regels waar je aan moet voldoen, maar waar veel dropshippers niet vanaf weten.
Volgens de Kamer van Koophandel zijn er in Nederland meer dan 1100 dropshippers actief. De websites lijken erg op elkaar, ze verkopen vaak kleding en/of gadgets en bijna altijd (zogenaamd) tegen hoge kortingen. Dat klinkt misschien als oplichting, maar een dropshipper is lang niet altijd een nepwebwinkel. Als er klachten zijn over leveringen, retourzendingen en terugbetalingen, kan dat ook komen doordat de webshop in financiële nood is of het werk niet aankan. Je moet oppassen als op de site adresgegevens ontbreken en het contact verloopt via een e-mailformulier. Zie de tips hieronder.
De Consumentenbond heeft de afgelopen maanden veel klachten gekregen over verschillende webshops. De klachten gaan over zeer trage levering en de belabberde kwaliteit van de producten – die soms heel anders zijn dan besteld. Een consument die het ontvangen product wil retourneren merkt dan vaak dat de shops niet of slecht bereikbaar zijn en dat ze geen of minder geld teruggeven.
Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je als consument in zee gaat met een slechte dropshipper. Daarom heeft de Consumentenbond verschillende tips geformuleerd waardoor jij een slechte dropshipper kan herkennen:
Op de website van de consumentenbond lees je meer over dropshipping en wat je rechten zijn als je iets via zo’n website koopt.