“We blijven online doorgroeien,” geeft Colette Cloosterman aan tijdens haar presentatie op het hoofdpodium van de Webwinkel Vakdagen. “Fysieke Jumbo-winkels met het online kanaal groeien harder dan onze winkels waar je niet online kunt bestellen.” Dat neemt volgens haar niet weg dat je zo goed bent als je slechtst presterende winkel: “Je formule moet goed staan voordat je online succesvol kunt zijn.”

Familiebedrijf met historie van ondernemerschap

Colette staat tegenwoordig samen met haar broer en zus aan het roer van Jumbo. De drijfveer van Jumbo stamt echter al van de generaties daarvoor: de klant is het belangrijkste wat er is. Iedere dag wordt er nagedacht over wat de klant beweegt en hoe Jumbo daarop in kan spelen. Waar de winkel vroeger een sfeerloos magazijn met spullen was, wordt er nu gezorgd voor een foodexperience. Daarbij horen ook de bekende zeven zekerheden, waarmee een lage prijs, echt verse producten en snel en gemakkelijk boodschappen doen beloofd wordt.

De consument verandert en Jumbo verandert mee

Door de jaren heen blijft de consument veranderen. Ook per regio zitten er verschillen in het winkelend publiek. Hier speelt Jumbo ook zo goed mogelijk op in. Daarom is er in supermarkten waar de omgeving vergrijst meer ruimte gemaakt om te kletsen aan een kletstafel of de kletskassa. In andere regio’s wonen misschien meer verschillende etniciteiten, waardoor het assortiment anders ingericht is. Zo probeert Jumbo klanten om te toveren tot fans.

Van foodretail naar foodexperience

Jumbo breidt langzaam uit. Naast de gewone supermarkten, is er ook een Jumbo Foodmarkt voor een ware foodbeleving, zijn er Jumbo City’s die in binnensteden gemakkelijk producten aanbiedt en kun je natuurlijk online terecht voor je boodschappen (welke je laat bezorgen of afhaalt bij een Pick Up Point of Drive-through). Bovendien is er een foodcoach waarmee gezond en lekkker eten bereikbaar wordt gemaakt voor iedereen. Dit was al beschikbaar voor sportploegen als PSV, maar je kunt er binnenkort ook als consument gebruik van maken. Zo kun je gepersonaliseerd advies krijgen over welke voeding je nodig hebt voor je activiteiten.

Wat we dit jaar van Jumbo mogen verwachten

Colette blikt ook nog vooruit op het nieuwe jaar. “Er staat nog veel op het programma. Zo gaan we nog meer een omnichannel speler worden. Daarnaast gaan we ook verder met uitbreiden in België. Afgelopen jaar hebben we daar een aantal winkels geopend en komend jaar openen we meer winkels en gaan we ook het online kanaal in die markt inzetten. Een andere spannende ontwikkeling vind ik het automatische distributiecentrum dat we aan het bouwen zijn. Verder willen we het merk La Place meer naar voren laten komen in onze formule. Een aantal leuke uitdagingen dus!”