Hoe goed kunnen (potentiële) klanten jouw website vinden? Wie de vindbaarheid en klantvriendelijkheid van zijn website wil bewaken èn verbeteren, kan niet zonder ‘Google webmaster hulprogramma’s’, aldus Robert Niessen van Kees.

21 mrt 2012Google Webmaster hulpprogramma’s voor dummies

Google Webmaster hulpprogramma’s voor dummies
Hoe goed kunnen (potentiële) klanten jouw website vinden? Bied jij wat zij zoeken? Hoe staan jouw producten en diensten vermeld in de zoekresultaten? Kan je pagerank hoger? Wie de vindbaarheid en klantvriendelijkheid van zijn website wil bewaken èn verbeteren, kan niet zonder ‘Google webmaster hulprogramma’s’. Deze gratis tool box is niet nieuw, maar zó belangrijk dat ie altijd bij de hand moet zijn.

Het ‘Google webmaster hulpprogramma’s’, of ‘Google webmaster tools’, is gemaakt om te evalueren hoe Google jouw site heeft geïndexeerd en hoe jouw webpagina’s worden gevonden. Het ultieme doel daarbij is om de (be-)zoekers optimaal van dienst te zijn en een zo hoog mogelijke positie in de zoekresultaten te behalen. Om dat te bereiken, kun je eigenlijk niet zonder dit, ook voor niet-techneuten hanteerbare, programma. Ik zet de belangrijkste toepassingen op een rij.

Zoeken en gevonden worden
Wie t-shirts verkoopt wil in de eerste plaats gevonden worden op ‘t-shirts’ en niet op ‘katoen’ en al helemaal niet op ‘software’. In Webmaster hulpprogramma’s zie je onder ‘Zoekopdrachten’ drie bronnen van informatie:

  • De zoekwoorden die potentiële klanten bij Google hebben ingetypt en die hebben geleid tot een ‘hit’ met jouw webpagina‘s als zoekresultaat.
  • De positie die jouw webpagina in die zoekresultaten had: stond je bijvoorbeeld ergens ver weg op positie veertig op pagina vier in de zoekresultaten, of stond jouw hit bovenaan op de eerste pagina, die felbegeerde A-locatie?
  • Het aantal keren dat op jouw zoekresultaat is doorgeklikt naar jouw pagina. Onder ‘zoekwoorden’ vind je de ‘meest voorkomende woorden’ op jouw site; dat zijn de sleutelwoorden waarop Google jouw webpagina’s heeft geïndexeerd en waarop je dus vooral wordt gevonden.

 

De kunst is om met behulp van dit soort informatie je website te verbeteren. Zijn de zoekopdrachten en zoekwoorden in lijn met je verwachtingen? Zo nee, dan moet je de content (inhoud) en metadata van je site aanpassen. Zo ja, dan kan het slim zijn de pagina’s waar klanten binnenkomen nog eens extra op te poetsen.

Lees de rest van dit artikel op Frankwatching

Inloggen Ledennet

Inmiddels 2199 leden

Waarom lid worden?

 Meest bekende keurmerk: 90%
       shoppers kent Thuiswinkel 
       Waarborg
Meer conversies: 26% koopt niet
       zonder Thuiswinkel Waarborg
Gratis juridisch advies
 Gratis marktonderzoeken
Ondersteund door de
       Consumentenbond